1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ideal Automotive v nové hale u Stříbra zaměstná až 600 lidí

ideal automotive logoStříbro - Německá společnost Ideal Automotive bude v průmyslové zóně Panattoni Park u Stříbra na Plzeňsku vyrábět součástky pro kufry automobilů.

V nové hale, která by měla být připravena do třetího čtvrtletí letošního roku, nabídne práci až 600 lidí. V tiskové zprávě to uvedla společnost Accolade, která pro investora novou halu připravuje. Výši investice neuvedla.

Společnost v Česku investuje už počtvrté. Jako první spustila výrobu v roce 1999 v Boru na Tachovsku, poté začala podnikat také ve Strakonicích a ve Stříbře. Ideal Automotive se specializuje na vývoj a výrobu textilních a plastových automobilových součástek. Kromě Česka má výrobní závody ještě v Německu a jeden v Mexiku.

Průmyslová zóna u Stříbra nyní téměř zdvojnásobí svoji rozlohu z původních 62.000 metrů čtverečních. Hala pro Ideal Automotive zabere 16.000 metrů čtverečních. Jednání o investicích s několika dalšími společnostmi jsou podle generálního ředitele developerské společnosti Panattoni Europe na velmi dobré cestě.

"Panattoni Park Stříbro by se měl postupně rozrůst až na 11 budov a velikost téměř 300.000 m2," uvedl Milan Kratina z Accolade. Na pozemcích sousedících s původním parkem o rozloze 62.000 m2 byla dříve připravená stavba 60hektarové solární elektrárny mezi Kostelcem a Ostrovem. "Na velmi dobré cestě jsou jednání o investicích s několika dalšími společnostmi,“ řekl šéf Panattoni Europe ČR Pavel Sovička.

Tachovsko má tradičně nejvyšší nezaměstnanost z okresů Plzeňského kraje. Jen ve Stříbře a okolí hledá práci zhruba tisícovka lidí.

Do stejné zóny vstupuje podle informací ČTK také americký výrobce kancelářského nábytku Steelcase, který do ČR přesune výrobu z Německa. Podle náměstka hejtmana Ivo Grünera (ČSSD) má zaměstnat až 1000 lidí. Své provozy dokončí letos v pololetí. Spolu s Ideal Automotive obsadí 50.000 m2. Po čtyřech letech útlumu je podle developera závěr loňského roku zlomový. "Přicházejí noví investoři a firmy, které už v zóně působí, rozšiřují haly," řekla Klára Fritsch z Panattoni Europe.

"Příchod Ideal Automotive a rozšiřování průmyslové zóny je pro náš region skvělá zpráva," uvedl starosta Kostelce František Trhlík. Připomněl, že se region musel po nástupu krize vyrovnat se ztrátou téměř 2000 pracovních míst kvůli odchodu některých společností. "Dnes se sem vrací nové, moderní, zdravé firmy, které pomáhají místním občanům i drobným podnikatelům," dodal.

V roce 2009 přesunula výrobu automobilových kabelových svazků ze Stříbra do Rumunska firma AEES (dříve Alcoa Fujikura Czech). Zaměstnávala 1600 lidí. Speciálně vytvořená pracovní skupina pro Tachovsko od té doby sháněla nové investory.

Podle Grünera je na Stříbrsku trvalý nedostatek pracovních míst. Nezaměstnanost významně snižují čtyři průmyslové zóny podél dálnice D5 do Německa. Podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD) je Tachovsko díky dálnici, pracovní síle a relativně nízkým nájmům v průmyslových nemovitostech "pro zahraniční investice ideální". Uvedl, že nová vláda chce obnovit investiční pobídky pro domácí i zahraniční firmy.

K největším současným nájemcům Panattoni Parku Stříbro patří zahraniční korporace Lear, Leoni a Assa Abloy. Dosud tam podle Trhlíka našlo na téměř 15 hektarech práci asi 700 lidí.

11.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...