1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Toyota získá velkou vládní subvenci, aby v Japonsku vyráběla elektrobaterie

toyota logo blueTokio - Největší světová automobilka Toyota a další japonské firmy získají vládní subvenci 118 miliard jenů (18 miliard Kč). Má jim umožnit vyrábět v zemi elektrické baterie a posílit vliv Japonska v této oblasti. S odkazem na sdělení japonské vlády o tom informuje agentura AFP.

"Doufám, že velké investice Toyoty a dalších výrazně posílí dodavatelský řetězec baterií v naší zemi," řekl na tiskové konferenci ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Jasutoši Nišimura. Japonská vláda už vyčlenila téměř 160 miliard jenů na podobný projekt v Japonsku realizovaný společností Honda a dalšími místními podniky.

Japonsko se podobně jako jeho partneři ve skupině sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 snaží omezit závislost na Číně. Chce posílit svou ekonomickou bezpečnost tím, že podpoří domácí výrobu citlivých technologií, jako jsou elektrické čipy a polovodiče. Usiluje také o návrat na scénu v oblasti baterií, kde bylo dlouho jedním ze světových lídrů, než ho od poloviny minulého desetiletí předstihla Čína a Jižní Korea.

Toyota dlouho váhala pustit se do stoprocentně elektrických vozů. Nyní chce ale světová jednička co do objemu prodeje své úsilí v této oblasti zdvojnásobit. Firma začátkem týdne oznámila, že od roku 2026 usiluje pro svou příští generaci špičkových elektromobilů o dojezd na vzdálenost 1000 kilometrů a o dobu nabíjení nejdéle 20 minut.

V dubnu si skupina stanovila cíl prodat v roce 2026 na 1,5 milionu stoprocentně elektrických vozidel po celém světě. Podle AFP je to velmi ambiciózní cíl vzhledem k tomu, že prodej v tomto segmentu loni činil méně než 25.000 vozů, a byl tedy velmi daleko za současnými šampiony v prodeji elektromobilů, jako je americká Tesla a čínská BYD.

21.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...