1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce autodílů Autoneum Choceň vloni skončil opět ve ztrátě, už počtvrté

cars parkingChoceň - Společnost Autoneum CZ se sídlem v Chocni na Orlickoústecku, která vyrábí zvukově a tepelně izolační díly pro automobilový průmysl, vloni snížila ztrátu na 20,1 milionu korun. Rok předtím skončila ve ztrátě zhruba 145 milionů korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Záporný výsledek hospodaření vykázala společnost čtvrtým rokem po sobě. Kumulovaná ztráta od roku 2019 dosáhla téměř 321 milionů korun.

Tržby za prodej výrobků a služeb se meziročně zvýšily o šest procent na 2,602 miliardy korun. Výkonová spotřeba však rostla o více než 19 procent na 2,139 miliardy korun. Osobní náklady se snížily o dva miliony na 553 milionů korun. Průměrný počet zaměstnanců se meziročně snížil z 859 na 810.

Na loňském výsledku se podepsal útlum automobilové výroby zaviněný mimo jiné nedostatkem polovodičů. Dalšími příčinami byl prudký nárůst cen energií, materiálu a dopravy a vypuknutí války na Ukrajině. Zdražení vstupů nebyla společnost schopna v plné výši přenést na své zákazníky.

"Nepravidelné krátkodobé uzavírání závodů našich zákazníků v roce 2022 vedlo k následnému omezování sériové výroby v Boru a Chocni a přivedlo společnost i letos ke ztrátě. Firma reagovala úspornými opatřeními a omezením investic," uvedlo vedení společnosti. Ztrátu kolem 20 milion korun firma očekává i letos.

Firma více než 90 procent své výroby exportuje. Největším odběratelem v roce 2022 byla opět automobilka BMW. Mezi další zákazníky patří výrobci aut Volkswagen, Volvo, Daimler nebo PSA.

Společnost Autoneum vznikla v roce 2009 vyčleněním výroby ze společnosti Rieter CZ. Vlastníkem je švýcarský Autoneum Holding. Firma v České republice provozuje závody v Chocni, Boru na Tachovsku a nástrojárnu v Hnátnici na Orlickoústecku.

12.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...