1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobci světlometů Varroc Lighting Systems klesly tržby o osm procent

Car lightŠenov u Nového Jičína - Výrobci světlometů Varroc Lighting Systems z Šenova u Nového Jičína klesly ve fiskálním roce končícím 31. březnem 2022 tržby z prodeje výrobků a služeb o 1,13 miliardy na 12,99 miliardy korun.

Pokles představuje osm procent. Firma skončila po zdanění ve ztrátě 666,3 milionu korun, o rok dříve to bylo 421,8 milionu. Provozní výsledek skončil ztrátou 759,4 milionu korun, o rok dříve to bylo 601,6 milionu. Hospodaření firmy ovlivnily především problémy s odbytem v důsledku nedostatku čipů na trhu. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Jednatel Varrocu Tarang Jain uvedl, že fiskální rok 2022 přinesl firmě spoustu výzev spojených s nedostatkem polovodičů a jiných vstupních materiálů včetně nárůstu jejich cen a cen energií. "Nedostatek polovodičů na straně zákazníků se projevil v nižších odvolávkách, a tím pádem i v nižší výrobě. Této situaci společnost musela přizpůsobit strukturu nákladů včetně snížení počtu zaměstnanců," uvedl Jain. Varroc v uvedeném období zaměstnával v průměru 3012 zaměstnanců, což bylo o 225 méně než v předchozím roce.

"Nárůst cen vstupů se společnost snaží kompenzovat hledáním vnitřních rezerv a zároveň spolupracuje s odběrateli na částečné cenové kompenzaci. Současná situace na trhu s polovodiči je stabilizovaná stejně jako jejich cenová hladina. Nicméně situace na Ukrajině způsobená ruskou invazí přináší nové nejistoty, které je těžké předvídat, a bude záležet na délce tohoto vojenského konfliktu," uvedl jednatel.

Firmě se podle něj podařilo výrazně zlepšit procesy v logistice a snížit zmetkovitost. Většina produkce směřovala do států Evropské unie. Mezi nejvýznamnější značky, jimž Varroc své výrobky dodává, patří Ford, Jaguar Land Rover, Peugeot a Citroen a skupina Volkswagen, do níž patří i Škoda Auto.

Varroc Lighting Systems patří mezi světovou špičku ve vývoji a výrobě vnějšího osvětlení a elektroniky pro automobilový průmysl. Na konci dubna bylo oznámeno, že přední indický výrobce automobilových součástek Varroc Engineering Limited podepsal smlouvu o koupi akcií s francouzskou společností Compagnie Plastic Omnium, a odprodal tak své výrobní aktivity v oblasti systémů osvětlení pro automobily v Americe, Evropě a Severní Africe. Majitele tak změní výrobní provozy Varrocu mimo jiné i v Polsku, Německu a České republice. V Česku má Varroc výrobní závody v Šenově u Nového Jičína a v Rychvaldě na Karvinsku a vývojová centra v Šenově a Ostravě.

02.09.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...