1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zbourání chemické úpravny uranové rudy na Žďársku bude stát 105 milionů korun

nuclear logo2Dolní Rožínka - Zbourání chemické úpravny uranové rudy blízko Dolní Rožínky na Žďársku bude stát okolo 105 milionů korun. Demoliční práce začaly loni, podle předpokladu podniku Diamo potrvají přibližně šest let. Zajišťují je pracovníci jeho odštěpného závodu Geam. Na dotaz ČTK to uvedl Tomáš Indrei, specialista komunikace státního podniku.

U Dolní Rožínky je poslední chemická úpravna uranové rudy v zemi. Komerční těžba v dole Rožná skončila s rokem 2016. Materiál z úpravny, který bude radioaktivní, bude uložený v odkališti, na pozemku nakonec bude tráva. V areálu zůstane strojírenský provoz a moderní budova, v níž se čistí voda z odkaliště.

Geam Dolní Rožínka se stará také o provoz Podzemního výzkumného pracoviště (PVP) Bukov. V hloubce 550 metrů ho dala vyrazit Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) kvůli experimentům souvisejícím s plánovanou stavbou úložiště radioaktivních odpadů v Česku.

Koncem minulého roku pracovalo v závodě Geam 472 lidí. Státní podnik Diamo sídlící ve Stráži pod Ralskem měl celkem 3450 zaměstnanců. Připravuje reorganizaci se slučováním odštěpných závodů, jichž má teď sedm. Dopad na zaměstnanost podle podniku vyplyne z návrhu konkrétních opatření, který by měl být známý na začátku dubna.

"Očekáváme propuštění více než 400 zaměstnanců napříč všemi závody," uvedl Indrei. Cílem reorganizace je podle podniku především snížení nákladů a zvýšení efektivity činností i řízení podniku. "Tak, aby proces zahlazování následků hornické činnosti byl při maximální úspoře finančních prostředků co nejméně omezen," uvedl.

V ČR bylo několik úpraven uranové rudy. Do 90. let kromě Rožné vydržely v Mydlovarech a ve Stráži pod Ralskem, poslední dvě už jsou zlikvidovány. Chemická úpravna na Žďársku byla v provozu od roku 1968 do prvního čtvrtletí 2017. Těžba uranové rudy v této lokalitě začala v roce 1957, nejdřív se ale ruda vozila do jiných úpraven v ČR.

Důl Rožná byl otevřený nejdéle z uranových dolů ve střední Evropě, těžilo se tam 60 let. Naposled horníci dobývali rudu ve 24. patře, tedy 1200 metrů pod povrchem. Spodní patra dolu už nechává závod zaplavovat vodou, vystoupit by postupně měla až na úroveň 13. těžebního patra. Nyní se zatápí 17. patro.

29.02.2024 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...