1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektrifikace železniční tratě na východě Slovenska oproti plánu zdraží

Railway 1Bratislava - Elektrifikace zhruba 20 kilometrů železniční tratě na východě Slovenska, kterou má na starosti konsorcium pod vedením firmy Eltra z české skupiny EP Industries, zdraží oproti původnímu plánu o téměř desetinu na zhruba 64,3 milionu eur (1,58 miliardy korun) bez daně z přidané hodnoty (DPH),

Vyplývá to z podepsaných dodatků k původnímu kontraktu z roku 2021, zjistila ČTK z registru smluv.

Hlavním důvodem navýšení hodnoty zakázky je zvýšení nákladů v souladu s příslušným opatřením slovenského ministerstva dopravy, jež se také vztahuje na programy modernizace železniční infrastruktury. Z menší části cena stoupne v souvislosti s úpravou projektu.

Původní kontrakt počítal s tím, že elektrifikace železniční tratě od obce Haniska blízko Košic po Moldavu nad Bodvou přijde na 58,8 milionu eur (1,45 miliardy Kč) bez DPH. Součástí prací je rovněž modernizace zabezpečovacích zařízení a železničních zastávek. Projekt má být financován z evropských fondů. Druhým členem konsorcia, které zakázku získalo, je slovenská firma TSS Grade.

Společnost Eltra letos, už v době vysoké inflace, získala na Slovensku také kontrakt na elektrifikaci tratě v úseku Bánovce nad Ondavou - Humenné, dále na komplexní rekonstrukci části této tratě a práce na zabezpečovacím zařízení na železničním nádraží v Michalovcích. Hodnota této zakázky je zhruba 216 milionů eur (5,3 miliardy korun).

Také jiní slovenští zadavatelé zakázek už přistoupili na přehodnocení původně dohodnuté hodnoty dřívějších kontraktů. Například bratislavský městský dopravní podnik DPB zaplatí oproti původnímu plánu více peněz za část dodávek trolejbusů a tramvají od českých dodavatelů.

08.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...