1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Financování metra D u Evropské investiční banky není ohroženo

metro trainPraha - Financování stavby metra D s pomocí úvěru předjednaného s Evropskou investiční bankou (EIB) není ohroženo. V tiskové zprávě do dnes uvedl vedoucí tiskového odboru pražského dopravního podniku ( DPP) Daniel Šabík.

Pochybnosti se objevily kvůli kritice soutěže na stavbu druhého úseku nové linky z Olbrachtovy na Nové Dvory ze strany sdružení vedeného firmou PORR, které DPP kvůli nesplnění zadávacích podmínek z tendru vyloučil.

Stavba nové linky pražského metra, které propojí Pankrác a Písnici, začala loni. Ve výstavbě je nyní úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory. Představenstvo DPP začátkem září schválilo jako vítěze tendru na druhou část stavby sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba 30 miliard korun bez DPH.

Praha může od Evropské investiční banky (EIB) na celou stavbu linky metra D čerpat úvěr v přepočtu ve výši zhruba 23 miliard korun, zastupitelé podmínky schválili loni v červnu. Podle DPP nicméně zatím ani nebyla uzavřena smlouva o čerpání peněz, takže není co pozastavovat. Jde o reakci na vyjádření opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO) z posledních dní. Odhad nákladů na celou linku je něco přes 50 miliard korun.

Generální ředitel DPP Petr Witowski opět odmítl i kritiku ze strany sdružení firem PORR, Vinci a Marti (PVM), které dříve označilo své vyloučení za nezákonné a podalo proti němu námitky. "DPP vždy postupuje v souladu se zákonem o zadávaní veřejných zakázek a stejně tomu bylo i v případě zakázky na druhou část metra D. Koneckonců správnost postupu doposud vždy potvrdily soudy i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kteří jsou jedinými arbitry," uvedl.

Předseda ÚOHS Petr Mlsna nedávno zrušil rozhodnutí ÚOHS, kterým úřad tendr na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory zrušil kvůli údajně diskriminačním podmínkám. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ. Úřad musí nyní tendr posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor svého předsedy. Stavbu metra D řešil i Nejvyšší správní soud, který rozhodl ve prospěch DPP a v srpnu zamítl kasační stížnosti Pankrácké společnosti a muže z Kovařovicovy ulice v Praze 4, kteří už dříve neúspěšně zpochybnili stavební povolení u Městského soudu v Praze.

10.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...