1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

IAG jedná s Airbusem a Boeingem o potenciální objednávce širokotrupých letadel

iag airplanesLondýn - Společnost International Airlines Group (IAG), která je vlastníkem aerolinek British Airways a Iberia, jedná s Airbusem a Boeingem o potenciální objednávce širokotrupých letadel. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Britsko-španělská skupina hodlá modernizovat svou flotilu strojů určených na dlouhé lety. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily.

IAG chce nahradit starší letadla Boeing 777 v divizi British Airways, uvedly zdroje. Skupina by si mohla objednat 20 nebo více strojů, řekl jeden z nich. Jednání jsou v plném proudu, bezprostředně se ale rozhodnutí nečeká.

Letecká společnost British Airways podle svého webu provozuje 60 Boeingů 777, dále 37 modernějších strojů 787 Dreamliner stejného výrobce a 13 Airbusů A350.

Letecký provoz na dlouhých linkách se po pandemickém propadu zotavuje, a tak širokotrupá letadla objednává čím dál více leteckých společností. Letecká společnost British Airways, která je hlavním hráčem na severoatlantických linkách, používá starší letadla než někteří konkurenti. Její stroje jsou v průměru staré 14 let, což je dvakrát více než letadla Virgin Atlantic Airways.

Stroje Boeing 777, jež tvoří většinu flotily British Airways, jsou ještě starší - v průměru 24 let, uvádí server Planespotters.net, který sleduje leteckou dopravu.

Skupina IAG čeká dodávky z předchozích objednávek a drží nevyužité opce na přibližně 30 širokotrupých letadel Boeing. Společnost má rovněž opce na nákup dalších přibližně 50 letadel A350.

11.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...