1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jihlava chce modernizovat a rozšířit trolejbusovou trať, záměr posuzují úřady

bus publicJihlava - Dopravní podnik města Jihlavy má v plánu modernizovat a rozšířit síť trolejbusových tratí. Cílem je zlepšit možnosti provozu městských trolejbusů v části města, které by mohly nahradit autobusové linky.

Záměr Jihozápadní trolejbusová tangenta Jihlava se v součtu týká 4,25 kilometru dráhy. Možné dopady investice na okolí začaly tento týden posuzovat úřady. Vyplývá to z údajů v informačním systému EIA.

"Jde o zlepšení možnosti provozu trolejbusové dopravy. V novostavbě trolejí v ulici U Hřbitova také o přiblížení MHD cestujícím v této lokalitě," uvedl mluvčí města Radovan Daněk na dotaz ČTK. O uskutečnění akce se postará městský dopravní podnik. Ideálně by měla být hotová do konce roku 2025, její celkové předpokládané náklady jsou 106 milionů korun bez DPH, uvedl.

Nyní je v Jihlavě podle záměru v provozu osm trolejbusových linek, celkem měří 48,5 kilometru. Chystaný je soubor staveb trolejbusových tratí ze středu města do jeho jihozápadní části. Zlepšit by se měla dopravní obslužnost sídlišť U Hřbitova, na ulici Telečská a Za Prachárnou. V jihozápadní části Jihlavy teď podle záměru z větší části jezdí autobusy MHD, denně několik desítek. Produkují určité množství emisí a zatěžují okolí hlukem.

Nová trolejbusová trať se napojuje na nynější v křižovatce Znojemská a Hradební a bude vedená Hradební ulicí ke křižovatce ulic Dvořákova a Žižkova. Další nové nebo modernizované úseky dráhy budou v Žižkově ulici, mezi ulicemi Seifertova a Ke Skalce, v ulici U Cvičiště, od křižovatky ulic U Cvičiště a Žižkova směrem k Rantířovské ulici a v ulici U Hřbitova.

Městské autobusy a trolejbusy v krajské Jihlavě loni podle zveřejněné výroční zprávy přepravily okolo 15,8 milionu lidí. Trolejbusy ujely přes 1,1 milionu kilometrů a autobusy 1,67 milionu kilometrů.

Trolejbusy v Jihlavě jezdí od roku 1948. Naposled byla trolejbusová dráha prodloužená vloni, a to o 5,7 kilometru do části Bedřichov a dál do průmyslové zóny. Na tuto zakázku za 134 milionů korun bez DPH přispěla 98 miliony korun Evropská unie. Od podzimu 2020 začaly v Jihlavě sloužit i parciální trolejbusy, které mohou díky bateriím jet část trasy bez trolejového vedení.

14.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...