1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Penta kupuje ČSAD Praha Holding, který vlastní autobusové nádraží Florenc

bus publicBrno - Investiční skupina Penta kupuje prostřednictvím Penta Real Estate firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

Transakci antimonopolní úřad posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tedy vydá do 20 dnů. Cenu transakce firmy nezveřejnily.

Penta Real Estate kupuje mateřskou společnost ČSAD Praha Holding, Rextim Holding. "K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech pronájmu nebytových prostor v Praze, developerské činnosti v Praze, poskytování parkovacích míst v Praze, služeb, které poskytují autobusová nádraží subjektům provozujícím veřejnou osobní autobusovou dopravu v Praze, maloobchodního prodeje pohonných hmot na čerpacích stanicích v Praze, provozování hotelů v Praze a provozování směnárenské činnosti ve směnárnách v Praze," uvedl úřad v oznámení.

Autobusové nádraží Florenc stojí na lukrativních pozemcích, jeho horní část spadá do katastru Nového Města, dolní část do Karlína. V minulosti chtěla skupina Penta pozemky ČSAD Praha Holding, které k nádraží přiléhají, koupit, ČSAD ale v roce 2016 oznámila, že na nich postaví vlastní projekt.

Firma ČSAD Praha Holding vznikla v roce 2004 a je nástupcem zaniklé společnosti ČSAD ÚAN Praha Florenc a ČSAD Praha Pankrác. V roce 2006 vznikla společnost Rextim Holding. Za rok 2022 vykázala celkový obrat 423 milionů korun, zisk po zdanění byl 358 milionů korun. Třiatřicet procent v Rextim Holding vlastní společně Roman Šplíchal a Ivana Šplíchalová.

Penta Investments je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 40.000 lidí. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. Hlavními spolumajiteli jsou podnikatel Marek Dospiva a rodina Jaroslava Haščáka.

Loni skupina vykázala čistý zisk ve výši 11,6 miliardy korun, firmy v jejím portfoliu dosáhly tržeb 192 miliardy korun. Vlastní kromě jiného mediální firmy Vltava Labe Media a News and Media Holding, sázkovou Fortuna Entertainment Group, firmy Dr.Max, Empik, Slovalco a řetězec Penta Hospitals, který vlastní nebo provozuje pět nemocnic akutní péče, dvě nemocnice následné péče a 25 zařízení pobytových sociálních služeb Alzheimer Home.

07.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...