1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŘSD plánuje obchvat na I/19 u Čížkova na Pelhřimovsku, záměr posuzují úřady

highwayČížkov - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje stavbu dalšího obchvatu na hlavní silnici 19 mezi Pelhřimovem na Vysočině a jihočeským Táborem. Hustou tranzitní dopravu chce vyvést z obce Čížkov na Pelhřimovsku. Dopady záměru na stavbu skoro 1,5 kilometru nové silnice začaly tento týden posuzovat úřady.

Vyjádření ke zveřejněnému oznámení mohou dotčené orgány, samosprávy a veřejnost posílat krajskému odboru životního prostředí. Vyplývá to z údajů v informačním systému EIA.

Podle sčítání dopravy z roku 2020 projede Čížkovem po tahu 19 denně v průměru 8000 až 10.000 vozidel. Úsek podle záměru neodpovídá současným požadavkům na bezpečnost a plynulost provozu. Díky obchvatu by se v obci snížil hluk a vibrace, doprava na hlavním tahu by se zrychlila.

V Čížkově podle statistiky trvale žije 137 lidí, hlavni tah prochází menší částí obce. Nově by podle záměru měl vést severně od nynější silnice. Starosta Petr Hrdlička (nestraník) ČTK řekl, že se o obchvatu mluví delší čas. K projednávanému návrhu neměl do úterý od lidí žádné ohlasy. "Je to v začátcích," uvedl.

Záměr na stavbu obchvatu Čížkova je součástí dlouhodobé modernizace této hlavní silnice. ŘSD tam už vyvedlo tranzitní dopravu z obce Kámen a Chýnova a další stavby podle zveřejněných informací plánuje. Investici u Čížkova by měly předcházet stavby obchvatů Starého Pelhřimova na trase 19 a Pelhřimova na silnici 34.

Obchvat obce Kámen slouží od února 2020, obchvat Chýnova byl zprovozněný loni v říjnu. Stavba u Čížkova by podle webu ŘSD mohla začít v roce 2029. Obchvat Starého Pelhřimova měřící 1,5 kilometru by měl podle předpokladu ředitelství stát okolo 195 milionů korun, jeho stavbu plánuje zahájit za dva roky. Ve stejné době by mohly začínat práce také na téměř pěti kilometrech nové silnice 34, která bude tvořit západní obchvat Pelhřimova a bude mít propojení s tahem 19. U tohoto projektu předpokládá ŘSD cenu převyšující 940 milionů korun.

23.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...