1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Trolejbusy a tramvaje pro Bratislavu od českých výrobců zdraží

bus publicBratislava - Bratislavský městský dopravní podnik DPB zaplatí za tři desítky nových trolejbusů a 13 tramvají od českých dodavatelů zhruba o tři miliony eur (73,5 milionu Kč) více, než původně plánoval.

Dopravce minulý týden podepsal kromě jiného s firmami z české skupiny Škoda Group a také se SOR Libchavy dodatky ke smlouvám, které předpokládají zvýšení jednotkové ceny vozidel minimálně u části dodávek. ČTK to zjistila z centrálního registru smluv.

O zvýšení ceny požádali podle dodatků zhotovitelé v souladu s příslušným opatřením slovenského ministerstva dopravy, které umožňuje promítnout do cen nepředvídatelné zdražení materiálů v souvislosti s dopady epidemie nemoci covid-19 a válkou na Ukrajině.

Například u poloviny z celkového počtu 16 objednaných tříčlánkových trolejbusů stoupne cena o desetinu na 1,15 milionu eur (přes 28 milionů Kč) za vozidlo. Na dodávkách těchto trolejbusů se kromě Škody Electric podílí také skupina Solaris. Zdraží také většina z 23 zakoupených trolejbusů o délce 18 metrů od Škody Electric a všech 11 krátkých trolejbusů od SOR Libchavy. Zvýší se rovněž cena 13 jednosměrných tramvají od výrobce Škoda Transportation; rámcová smlouva s DPB počítá s možností dodání maximálně 30 tramvají.

Nákupy trolejbusů a tramvají, které DPB financuje hlavně z evropských fondů, jsou součástí modernizace vozového parku tohoto dopravce. DPB už v minulosti kupoval vozidla pro městkou hromadnou dopravu od českých výrobců.

27.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...