1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Veleň a další obce ze severovýchodu u Prahy chtějí Pražský okruh vedoucí tunelem

road constructionVeleň - Obce Veleň, Radonice a Přezletice, které leží na severovýchod od Prahy, chtějí, aby Pražský okruh vedl tunelem. Příprava projektu bude také řešit problémy s vyšší hladinou spodní vody a s nárazovými povodněmi na toku Mratínského a Třeboradického potoka, dokumentace tak zahrne i vznik zádržných nádrží i další opatření.

Pražský okruh přinese v území významné snížení dopravní zátěže na současných přetížených silnicích, informoval v tiskové zprávě mluvčí dostavby Pražského okruhu Martin Opatrný.

Ve čtvrtek se konalo veřejné setkání ministra dopravy Martina Kupky (ODS) k plánované stavbě okruhu s občany. Organizovala jej Veleň. "Při řešení dostavby Pražského okruhu věnujeme velkou pozornost tomu, abychom i na základě připomínek obcí a pražských městských částí našli co nejpřijatelnější technické řešení," uvedl Kupka. K projektu se vyjadřuje i Povodí Labe, řeší se například vznik suchých poldrů.

"Okruh je naše daň za sousedství s Prahou a my musíme vyjednat co nejlepší řešení," řekla starostka Veleně Radka Matějková (nez.).

Někteří obyvatelé se obávají hluku z dopravy kolem nově vybudovaného okruhu. Ministr upozornil, že žádné město nemá okruh vedený výhradně v tunelu, a dodal, že to není jen otázka peněz, ale také technická a bezpečnostní. "Mimo to se ale u okruhů staví různé protihlukové valy, stěny a další prvky tak, jako to má například Mnichov," doplnil Kupka.

Podle něj by dostavba okruhu mohla mít formu PPP (Public Private Partnership), což představuje projekt placený ze soukromých zdrojů tak, jako je tomu u dostavované D4. Podle aktuální mapy projektů ŘSD by stavba úseku Pražského okruhu u Veleně mohla začít v roce 2027 a být zprovozněná přibližně o tři roky později. Stavba propojuje dálnice D8 a D10.

24.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...