1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Americká ropná firma Chevron koupí za 53 miliard USD menšího konkurenta Hess

Chevron Gas StationHouston/San Ramon - Americká ropná společnost Chevron koupí menšího konkurenta Hess. Hodnota transakce, která se uskuteční formou výměny akcií, činí 53 miliard USD (1,2 bilionu Kč). Chevron to dnes oznámil v tiskové zprávě. Hess má významná aktiva v Guayaně a v těžbě z břidlic ve Spojených státech.

Dohoda přichází několik týdnů poté, co konkurenční firma ExxonMobl učinila nabídku na převzetí firmy Pioneer Natural Resources zhruba za 60 miliard USD. Převzetí učiní z firmy Exxon největšího těžaře na největším americkém ropném poli.

Akcionáři firmy Hess obdrží za každou svoji akcii 1,025 akcie firmy Chevron. Podle páteční závěrečné ceny akcií na burze to vychází na 171 USD za kus, což představuje prémii 4,9 procenta. Včetně dluhu je hodnota transakce kolem 60 miliard USD.

Přední ropné firmy sázejí na to, že ropa bude hrát klíčovou roli v energetickém mixu ještě několik desítek let. Chevron uvedl, že akvizice mu zajistí rychlejší růst a investorům vyšší výnosy. Transakci jednomyslně schválily správní rady obou společností, dokončena by měla být v první polovině příštího roku. Schválit ji musí ještě akcionáři firmy Hess a regulační úřady.

Akvizicí získá Chevron 30procentní podíl v projektu v Guyaně s vytěžitelnými zdroji 11 miliard barelů ropného ekvivalentu. Guyana se v posledních letech stala předním producentem ropy díky významným nálezům, které tam učinil Exxon, partnerský podnik Hess a čínská společnost CNOOC. Tyto firmy společně těží na moři 400.000 barelů denně a uvádějí, že by mohly na moři realizovat až deset projektů. Hess těží i v břidlicové formaci Bakken a v Mexickém zálivu.

30.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...