1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bioplynová stanice v průmyslové zóně Kolína by se mohla začít stavět příští rok

biogas stationKolín - Bioplynová stanice v kolínské průmyslové zóně Ovčáry by se mohla začít stavět příští rok. Společnost Organic technology Moravia, která kvůli vybudování stanice od města koupila 1,6 hektaru pozemků v průmyslové zóně, má stavební povolení. Ještě letos chce začít s výběrem stavební firmy, stavět by se mělo rok.

V budoucnu by mohla ročně zpracovávat až 20.000 tun bioodpadu a vyrábět až 3,2 milionu metrů krychlových zeleného plynu. Předběžné odhady výše investice jsou kolem 400 milionů korun, řekl ČTK jednatel společnosti Daniel Krejča.

"Projekt je v režimu přípravy, máme stavební povolení a jsme před spuštěním výběrového řízení," řekl Krejča. Stanice by měla zpracovávat biologicky rozložitelný odpad z Kolína a okolí, zejména zbytky z domácností, jídelen a gastroprovozů nebo odpad ze zahrad a parků. Technologie dokáže oddělovat obaly. Vedle plynu má být produktem i organické hnojivo.

Město chystanou investici vítá, podle starosty Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) jde o smysluplný způsob likvidace odpadů jak pro Kolín, tak pro okolní obce. S provozovatelem bioplynové stanice se o spolupráci chystá jednat, zatím mají ústní dohodu.

V Kolíně loni vyprodukovali téměř 1574 tun biologicky rozložitelného odpadu, za jeho likvidaci dá město zhruba tři miliony korun ročně.

Letos na jaře nechala sesterská společnost Organic technology do distribuční sítě připojit výrobnu biometanu v Horní Suché na Karvinsku. Bioplyn vylepšený na biometan zatím dodává do sítě ve zkušebním provozu.

01.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...