1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Dukovanská elektrárna rozšiřuje sklady, aby mohla mít čerstvé palivo na pět let

nuclear containerDukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany rozšiřuje společnost ČEZ kapacitu skladů čerstvých palivových souborů, aby mohla mít v zásobě jaderné palivo, které postačí skoro na pět let provozu tamních čtyř bloků. Teď mají Dukovany zásoby paliva na déle než tři roky. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

 

Zásobníky dodává Škoda JS, která spadá do skupiny ČEZ. V těchto týdnech je odborníci osazují ve skladu čerstvého paliva v jednom výrobním dvojbloku, stejné zařízení pak instalují i ve skladu druhého dvojbloku. "Zásobník odborníci postupně sestavují stavebnicovým způsobem," uvedl mluvčí. Nové skladovací prostory by se měly začít zaplňovat v tomto roce.

Firma ČEZ uvedla, že zásoby paliva v jaderných elektrárnách začala zvyšovat na konci minulého desetiletí. "Důležitost tohoto kroku se potvrdila v loňském roce, kdy se Evropa ocitla v energetické krizi po vojenském ataku ze strany Ruska na Ukrajině. Navíc se nám rekordně rychle podařilo zajistit do budoucna nové dodavatele i pro jaderné palivo," uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Do Dukovan zatím jaderné palivo dodávala ruská firma TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. V letošním roce se ČEZ dohodl na dodávkách pro Dukovany se společností Westinghouse. Společně s francouzskou firmou Framatome bude Westinghouse dodávat od příštího roku jaderné palivo i do elektrárny v Temelíně.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Loni elektrárna Dukovany dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což byla její pátá nejvyšší roční výroba. Od začátku letoška elektrárna vyrobila 11 TWh elektrického proudu.

Firma ČEZ teď očekává finální nabídky od uchazečů o stavbu nového bloku Dukovan, termín pro jejich podání prodloužila do 31. října.

05.10.2023 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...