1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Eurostat: České domácnosti měly v 1. pololetí nejdražší plyn a elektřinu ve V4

ceske korunyBrusel - Ceny elektřiny a plynu pro domácnosti byly v České republice v letošním prvním pololetí výrazně vyšší než v ostatních členských zemích Visegrádské skupiny (V4), tedy v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Elektřina českým domácnostem meziročně zdražila o více než čtvrtinu a plyn o více než polovinu.

Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti v ČR se podle Eurostatu v pololetí meziročně zvýšila o 26 procent na 0,3212 eura (zhruba 7,9 Kč) za kilowatthodinu (kWh). Na Slovensku přitom domácnosti za jednu kilowatthodinu platily pouze 0,1892 eura, v Polsku 0,1769 eura a v Maďarsku jen 0,1161 eura, plyne z údajů Eurostatu.

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti v celé Evropské unii podle Eurostatu v pololetí činila 0,289 eura za kWh. Nejvyšší byla v Nizozemsku, kde meziročně stoupla o 953 procent a dosáhla 0,475 eura za kWh. Za jejím prudkým růstem stálo několik faktorů včetně ukončení daňových úlev. Nejméně naopak platily domácnosti v Bulharsku, a to 0,1137 eura za kWh.

Průměrná cena plynu pro domácnosti v Česku podle údajů Eurostatu v prvním pololetí meziročně vzrostla o 57 procent na 0,1138 eura (zhruba 2,8 Kč) za kWh. V Polsku domácnosti platily 0,0683 eura za kWh a na Slovensku 0,0571 eur za kWh. V Maďarsku cena činila pouze 0,0337 eur za kWh, takže byla nejnižší v celé EU.

Nejvyšší cenu za plyn v EU platily stejně jako v případě elektřiny domácnosti v Nizozemsku, a to 0,2481 eur za kWh. Průměrná cena plynu pro domácnosti v celé EU v pololetí činila 0,1187 eura za kWh, uvedl Eurostat.

V dubnu Eurostat zveřejnil údaje o cenách plynu a elektřiny, podle kterých se ceny plynu pro domácnosti v České republice loni ve druhém pololetí meziročně zvýšily nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Český premiér Petr Fiala však tehdy tato čísla označil za mylná a odborníci uvedli, že čísla vycházela z cenových nabídek dodavatelů, takže neodpovídala reálným platbám zákazníků.

Eurostat tehdy uvedl, že zveřejněná čísla získal od Českého statistického úřadu (ČSÚ). Předseda ČSÚ Marek Rojíček v září oznámil, že úřad bude průměrné nabídkové ceny energií i nadále publikovat, za primární data ale bude do budoucna označovat realizované ceny, které také bude poskytovat Eurostatu pro mezinárodní srovnání.

31.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...