1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gazprom prý pošle Ukrajincům jen zaplacený plyn

gas pipe mechanicMoskva - Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller slíbil evropským odběratelům, že jeho firma udělá všechno pro to, aby se nevyskytly potíže s přepravou zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Současně v rozhovoru s ruskou televizní stanicí Rossija 24 řekl, že Gazprom dodá od června Ukrajině jen tolik plynu, kolik si země koupí a předem zaplatí.

"Jestli chceš plyn, musíš za něj zaplatit. Jestli nechceš, platit nemusíš," řekl Miller. "Jestli Ukrajina předem za červnové dodávky nezaplatí, Gazprom nebude zavádět žádná omezení. Dodá jen tolik plynu, kolik si Ukrajina zakoupila, a na rusko-ukrajinskou hranici budeme dodávat tolik plynu, kolik má být přepraveno do Evropy," dodal.

Rusko tvrdí, že mu Ukrajina za odběr plynu už dluží více než 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard Kč). Gazprom proto požaduje, aby Ukrajinci od příštího měsíce platili za plyn předem a za červnové dodávky požaduje 1,66 miliardy dolarů. Ukrajinci ale odmítají platit cenu, kterou od nastolení prozápadního režimu v Kyjevě požadují Rusové, a trvají na předchozí ceně se zahrnutím všemožných slev.

Spor budí obavy z přerušení dodávek do Evropy, kde Gazprom pokrývá asi třetinu spotřeby. Naposledy k výpadku došlo v lednu 2009, a to kvůli neshodám o cenu plynu. Moskva pak zavřela kohoutky po obvinění Ukrajinců, že plyn kradou z tranzitu do Evropy.

Podle Millera nejde o běžný spor dvou firem, ale o "problém ukrajinské ekonomiky, Ukrajina zbankrotovala". Problém s "tranzitním rizikem přes Ukrajinu" podle něj vyřeší zvýšení přepravy plynu plynovodem Nord Stream, vedoucím z Ruska po dně Baltského moře do Německa, a postavení nového plynovodu South Stream, který má obejít Ukrajinu přes Černé moře. První dodávky suroviny přes tento plynovod do Bulharska mají začít v prosinci příštího roku.

31.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...