1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

H.Králové postavil v centru síť dálkového tepla, mělo by nahradit plynové zdroje

teplaren1Hradec Králové - Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové dokončila stavbu páteřní teplovodní sítě v historickém centru města. Nákladem 35 milionů korun šlo o největší investici v historii firmy.

Na dálkové teplo by se díky nové síti mohly ve středu města v budoucnu napojit desítky odběratelů, kteří zatím k topení používají především lokální plynové zdroje. O nové připojení na dálkové teplo je v lokalitě velký zájem, řekl ČTK ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Rozšíření sítí dálkového tepla je podle něj součástí strategie města k zajištění energetické bezpečnosti a stability dodávek tepla a energií. Radnice tím reagovala na nejistotu vyvolanou energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Teplo, které městská společnost prodává, navíc patří k nelevnějším v Česku. Letos jeho cena vzrostla o 4,8 procenta na 640 korun za gigajoule (GJ). Cena pro rok 2024 zatím nebyla oznámena. Současná průměrná cena tepla v ČR je podle Teplárenského sdružení pod 1200 Kč/GJ.

Práce na položení teplovodních potrubí o délce 1,2 kilometru se od letošního dubna postupně dotkly Malého a Velkého náměstí, Tomkovy, Klicperovy, Radoušovy a Úzké ulice. Stavbaři pracovali i mezi katedrálou svatého Ducha a bývalou radnicí. Výkopy byly spojené s řadou dopravních omezení. Investici Teplené hospodářství financovalo z vlastních zdrojů.

Na dálkové teplo již Tepelné hospodářství napojilo objekty Radnice čp. 1, Klicperovo divadlo, objekt bývalé městské knihovny, budovy městské a státní policie a několik dalších objektů soukromých majitelů. "Připojené objekty představují roční odběr asi 12.000 GJ, což odpovídá roční dodávce přibližně pro 500 bytů," uvedl Seidler. Rozvoj dálkového vytápění také v lokalitě pomůže snížit množství oxidů dusíku, které vznikají spalováním plynu.

V dalších etapách v následujících čtyřech až pěti letech bude Tepelné hospodářství síť postupně rozšiřovat budováním přípojek k jednotlivým objektům. "Již dnes evidujeme na rok 2024 zájem o připojení u 15 objektů," řekl Seidler. V letech 2024 a 2025 by se firma chtěla soustředit na připojení domů kolem horní části ulice V Kopečku a na Malém náměstí.

Další rozšíření soustavy již nebude spojené s výraznějšími omezeními v dopravě. "Práce budeme dělat ve spolupráci s hradeckými vodárnami, které v historickém centru opravují své sítě," řekl Seidler. Práci zřejmě budou mít dál i archeologové, kteří při dosavadních výkopech objevili například pozůstatky valu, který v 11. a 12. století vyděloval z hradeckého návrší akropoli.

Teplo Tepelné hospodářství nakupuje od uhelných Elektráren Opatovice (EOP) ze skupiny Daniela Křetínského. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent, teplo dodává asi do 24.000 domácností. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo i EOP a na trhu městské firmě konkurují.

Roční tržby Tepleného hospodářství se pohybují přes půl miliardy korun. Loni firma vytvořila zisk 16,9 milionu korun, z nichž 15 milionů korun poslala jako dividendu městu.

04.12.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...