1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

MND snížila proti začátku roku cenu plynu o 38 pct a elektřiny o 45 pct

MND LOGOBrno - Těžební a energetická firma MND z Hodonína letos podruhé zlevňuje ceny plynu a elektřiny u základních ceníků. Od srpna snížila proti začátku roku cenu u plynu o 38 procent a u elektřiny o 45 procent. Důvodem je stabilizování situace na energetickém trhu a pokles cen, uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti Dana Dvořáková.

V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé. Snížení cen elektřiny a plynu dnes oznámila také Pražská energetika (PRE) a to od září.

"Letos již druhým snížením cen základních ceníků reflektujeme postupné snižování velkoobchodních cen energií. Pro zákazníky se snažíme udržet ceny výhodné dlouhodobě, a tak lze předpokládat, že pokud situace potrvá, naše aktuální snížení cen nebude letos snížením posledním," sdělil Jan Sýkora, ředitel marketingu společnosti MND Energie a.s.

U základních ceníků Plyn z první ruky se cena za megawatthodinu (MWh) snížila o 876 korun, tedy 25 procent, na 2572 korun za MWh. Zákazníkům se základním ceníkem Proud, se cena za MWh v nejčastější distribuční sazbě snížila o 1442 korun, tedy o 20 procent, a to na úroveň 5685 korun za MWh. Firma MND je součástí holdingu KKCG Karla Komárka a kromě těžby ropy a plynu s těmito komoditami obchoduje a zároveň obchoduje s elektřinou. Tržby v roce 2021 činily 118 miliard korun, zisk 285 milionů korun.

Vláda kvůli výraznému zdražování energií stanovila cenové stropy pro elektřinu a plyn od začátku letošního roku. Spotřebitelé za MWh elektřiny mohou zaplatit maximálně 6000 korun s DPH, za MWh plynu 3000 korun. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Nové tarify pod vládou stanovenými limity začali dodavatelé v Česku nabízet téměř od začátku roku. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centropol, Pražská plynárenská, Pražská energetika a další dodavatelé. Zhruba 160.000 zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif.

09.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...