1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

MND zvýšila svůj podíl ve firmě se zásobníkem plynu, dosud měl polovinu Gazprom

oil refineryPraha - Společnost Moravské naftové doly (MND) podnikatele Karla Komárka upsala nové akcie ve firmě Moravia Gas Storage (MSG), která v Česku provozuje zásobník plynu Dambořice. MND tím zvýšila svůj podíl v této firmě na 97,37 procenta. Dosud ve společnosti držel poloviční podíl ruský státní plynárenský podnik Gazprom.

ČTK o tom informovala mluvčí MND Dana Dvořáková. Dokončení transakce je ještě podmíněno schválením regulatorních úřadů.

Úpisem nových akcií v nominální hodnotě 36 milionů korun se tak zároveň zvýší základní kapitál společnosti Moravia Gas Storage na 38 milionů korun. MND bude nově držet podíl 97,37 procenta na základním kapitálu a hlasovacích právech ve společnosti. MND poskytla dodatečný kapitál na financování technologické investice nutné pro plnění závazků ze smluv o rezervaci skladovací kapacity se zákazníky, uvedla Dvořáková.

Podzemní zásobník plynu Dambořice byl vybudován konverzí vytěženého ložiska ropy, na kterém se těžilo od roku 1986. Projekt zásobníku se začal připravovat od roku 2008, společnost MSG následně vznikla o pět let později jako společný podnik firem Gazprom Export a MND. Stavební práce na zásobníku začaly v květnu 2014, zásobník byl zprovozněn v červenci 2016.

Ruský Gazprom měl většinu kapacity pronajatou na základě smlouvy od roku 2013 na 15 let. V současnosti využívají kapacity zásobníku jiní dodavatelé plynu z EU. Rusové zásobník téměř od začátku války na Ukrajině přestali využívat. Podle MND je zásobník na začátku topné sezony téměř plný. Jeho kapacita je 448 milionů metrů krychlových, tedy asi 12 procent skladovacích kapacit plynu v České republice

MND Group je součástí investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Společnost podniká v různých oblastech energetiky, od těžby ropy a plynu až po výrobu energie z obnovitelných zdrojů energie například geotermálními vrty nebo větrnou energií. Společnost působí také jako dodavatel energií. Kromě Česka MND Group funguje také v Německu a na Ukrajině.

09.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...