1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Niger se dohodl s Arevou na prodloužení smlouvy o těžbě uranu

Areva logoNiamey - Francouzská společnost Areva se po rok a půl trvajících jednáních dohodla s nigerskou vládou na prodloužení smlouvy, která jí umožňuje těžit v zemi uran.

Dohody bylo podle agentury AP dosaženo poté, co Areva souhlasila s vyššími odvody do státní pokladny, s investicemi do místního rozvoje a také se jmenováním místních odborníků do vysokých manažerských pozic.

Kritici působení Arevy v Nigeru tvrdí, že obyvatelé této africké země neprofitují z nerostného bohatství, kterým Niger disponuje. Arevu například obviňují z údajného vykořisťování od samého začátku, kdy do země v roce 1971 přišla.

Areva informovala o uzavření dohody na dalších pět let v dnešní tiskové zprávě. Neuvedla ale žádné bližší podrobnosti o finančních podmínkách kontraktu. Jediná zmíněná částka se týká investic ve výši 117 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč), které by měly zlepšit životní podmínky obyvatel oblastí postižených těžbou.

Niger, který patří k nejchudším státům světa, je čtvrtým největším producentem uranu na světě. Na celkové uranové produkci Arevy se tato země podílí zhruba jednou třetinou.

09.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...