1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Písecké teplárně klesl zisk o třetinu, prodala meziročně i méně tepla

Tepelne rozvodyPísek - Písecké teplárně klesl loni zisk po zdanění o třetinu na 11,7 milionu korun. Výnosy vzrostly o osm procent na 237,8 milionu. Firma loni prodala 297 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o 10,6 procenta méně.

Parovod, který dopravoval teplo přes areál Jitexu na sídliště Hradiště, loni nahradila horkovodním potrubím, významně tak klesly provozní ztráty. Vyplývá to z výroční zprávy. Teplárna přestala loni vytápět byty a domy ve městě párou, přešla na horkou vodu. Změna systému, na níž pracovala pět let, stála 288 milionů korun bez daně. Páru využíval Písek k vytápění posledních přibližně 60 let. Práce začaly v roce 2018, čtyřicet procent nákladů kryla dotace.

"Situace společnosti byla (loni) negativně ovlivněná vývojem událostí ve světě, především válkou na Ukrajině a s tím souvisejícími ekonomickými opatřeními z důvodu sankcí, které uvalila EU. Nepředvídatelné turbulence cen všech zdrojů energie, zejména plynu, nás přinutily hledat jiné možnosti a řešení," uvedl ve zprávě předseda představenstva Karel Vodička. Firma loni vyměnila hořáky kotle K24 na kombinované, které umožňují také spalovat LTO.

Firma loni prodala 297,1 TJ tepla, což je meziroční pokles o 35 TJ. Jako příčiny teplárna zmínila, že odběratelé šetřili kvůli vyšším cenám a že byla vyšší průměrná teplota než jiné roky. Naopak elektřiny prodala teplárna proti předloňskému roku o 15,5 procenta víc, bylo to 4504 megawatthodin. Loni firma investovala přes 56 milionů, dalších 51 milionů dala do oprav.

Písecká teplárna, v níž vlastní 75,5 procenta akcií město, zásobuje téměř 8400 bytů. Podnik se 79 zaměstnanci využíval loni jako zdroje ze 68 procent uhlí, z 21 procent štěpku, z osmi procent bioplynovou stanici a ze tří procent zemní plyn. Od letošního ledna platí lidé v Písku za teplo o 25 procent víc než loni: gigajoule z teplárny stojí většinu odběratelů 993 korun.

V areálu písecké teplárny by mělo vzniknout zařízení pro energetické využití odpadu (Zevo). Bude to společná spalovna pro Písek a Strakonice. Firma Zevo Písek si na stavbu vezme investiční bankovní úvěr asi 800 milionů Kč, řekl již dříve ČTK jednatel firmy Zevo Písek Jakub Šimoník. Firma získala z Modernizačního fondu dotaci 1,3 miliardy Kč na stavbu. Jde o 61 procent nákladů. Kapacita spalovny bude 50.000 tun.

18.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...