1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polský Orlen jmenoval novým ředitelem bývalého šéfa své litevské divize

PKN Orlen logoVaršava - Polská petrochemická skupina Orlen, kterou kontroluje stát, má nového šéfa. Stal se jím Ireneusz Fonfara (50), který předtím vedl litevskou divizi podniku. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Orlen je vlastníkem českého petrochemického holdingu Orlen Unipetrol.

 

Do dvouměsíčního výběrového řízení se přihlásilo 260 kandidátů na členy správní rady. V únoru prošla dozorčí rada společnosti Orlen na žádost nové proevropské koaliční vlády rozsáhlými změnami. Skončil tehdy i bývalý šéf Daniel Obajtek (48), který firmu vedl šest let.

Polský premiér Donald Tusk prohlásil, že Orlen a jeho bývalého generálního ředitele považuje za symboly politiky předchozí nacionalistické vlády, která využívala státem kontrolované firmy k politickým účelům.

Prokurátoři zahájili před posledními volbami vyšetřování cenové politiky Orlenu v oblasti pohonných hmot. Polský nejvyšší kontrolní úřad (NIK) tvrdí, že Orlen prodal aktiva společnosti Lotos nejméně o pět miliard zlotých (29,8 miliardy Kč) levněji, než byla jejich odhadovaná hodnota. Orlen tvrdí, že jeho fúze s Lotosem byla transparentním procesem, na který dohlíželo několik institucí.

17.04.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...