1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polský provozovatel ropovodů zjistil netěsnost na ropovodu Družba

oil pipeline transneftVaršava - Polský provozovatel ropovodů PERN zjistil netěsnost v potrubí ropovodu Družba, kterým se přepravuje ropa z Ruska do Evropy. Firma zastavila čerpání ropy tímto potrubím. Později uvedla, že již zahájila opravy poškozeného úseku a očekává, že tok ropy bude obnoven v úterý ráno, uvedla agentura PAP.

Ropovodem Družba proudí ropa také do České republiky, v Bělorusku se však dělí na dvě větve a do Česka vede jiná větev, než do Polska.

Netěsnost byla zjištěna poblíž města Chodecz ve středním Polsku na jedné ze dvou linek potrubí, kterým teče ropa dále do Německa. Druhá linka funguje beze změn a únik neohrozil zdraví místních obyvatel, dodal PERN. Příčina incidentu se vyšetřuje. Na místě jsou hasiči a záchranné složky společnosti PERN a zajišťují oblast.

"Ostatní části infrastruktury firmy PERN, včetně Pomořanské sekce (Družby), která slouží k přečerpávání ropy přivážené v tankerech do Polska a posílané dále do Německa, fungují ve standardním režimu," uvedla firma.

Zástupce hasičů Grzegorz Jankowski soukromé televizi TVN24 řekl, že rozsah úniku ropy není velký. "Mluvíme o obdélníkové ploše o rozměrech 30 krát 210 metrů," uvedl. Sanace půdy má být podle firmy PERN zahájena po odstranění úniku.

Německé ministerstvo hospodářství a průmyslové sdružení pro paliva a energie na žádost agentury Reuters o komentář nereagovaly. Německo přestalo v lednu nakupovat ruskou ropu, ale média informovala, že se tímto potrubím dováží ropa z Kazachstánu.

PERN je státní společnost, která má strategický význam pro energetickou bezpečnost Polska. Spravuje ropovody, kterými proudí ropa do rafinerií skupiny Orlen ve středním a severním Polsku a do dvou rafinerií v Německu.

O stavbě ropovodu Družba se rozhodlo v prosinci 1958. Ropovod má délku zhruba 5500 kilometrů, začíná v Rusku na východním břehu Volhy. V Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu je až jeden milion barelů ropy denně.

Evropa je v pohotovosti ohledně bezpečnosti své energetické infrastruktury od loňského září, kdy dosud nevysvětlené výbuchy poškodily plynovod Nord Stream v Baltském moři. Navíc průtoky ropovodem Družba od ruské invaze na Ukrajinu prudce klesly a infrastruktura ropovodu byla několikrát zasažena při útocích, z nichž Moskva viní Ukrajinu. Ta tyto útoky nepřiznala. V listopadu pak byly dočasně přerušené dodávky Družbou do některých částí východní a střední Evropy, protože raketa zasáhla elektrárnu u běloruských hranic, která dodává elektřinu pro čerpací stanice.

14.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...