1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Praha vypracuje strategii rozvoje teplárenství v metropoli do roku 2036

teplaren3Praha - Hlavní město si nechá vypracovat strategii rozvoje teplárenství na svém území do roku 2036. Cílem má být mimo jiné zajištění energetické bezpečnosti zásobování teplem, zvýšení počtu ekologických zdrojů tepla nebo navýšení podílu města a jím pověřených subjektů na zásobování teplem.

Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Ti rovněž schválili základní teze pro vytvoření strategie, které jsou shodné s výše uvedenými cíli.

"Jedna je rovina koncepčního dokumentu a druhá konkrétní strategické kroky. Strategické jednotlivosti již děláme. Samozřejmě z té koncepce vyplyne ucelenější pohled. Počítejme s tím, že ucelenější akční plán bude v příštím roce hotov tak, abychom podle něj mohli postupovat," řekl radní Zdeněk Kovářík (ODS).

"Účelem strategie a generelu je definovat hlavní cíle, kterých má být realizací strategie a generelu dosaženo jednak v rámci rozvoje teplárenského majetku hlavního města Prahy, tak i rozvoje a využívání teplárenského majetku komerčních poskytovatelů a státu, kteří na území Prahy působí nebo do Prahy teplo dodávají," píše se v dokumentu.

Největšími problémy města jsou podle dokumentu ztráta kontroly nad teplárenstvím či podfinancovanost infrastruktury. "Mezi největší problémy plynoucí ze ztráty kontroly nad teplárenským majetkem jsou komplikace s připojováním potenciálních nových zdrojů tepla... Praha dnes nemá ani informace o skutečném technickém stavu distribuční soustavy, jejíž spolehlivost je základním předpokladem pro zajištění energetické bezpečnosti v zásobování," píše se v materiálu.

Cílem strategie tak bude vytvořit postup ke zvýšení podílu výroby a prodeje tepla ze zdrojů ve vlastnictví hlavního města a jeho společností. Mezi nimi jsou Pražská plynárenská a její dceřiné společnosti, Pražské služby (PSAS) a jim patřící spalovna v Malešicích a Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Spolupracovat chce i se státními a soukromými firmami, což je třeba Veolia Energie Praha a jí vlastněná Pražská teplárenská nebo Elektrárna Mělník I. patřící společnosti Energotrans ze skupiny ČEZ. Nutné je provést konsolidaci teplárenského majetku města.

"Pro dosažení vyváženého podílu ve výrobě a dodávkách tepla je zapotřebí po schválení základních tezí koncepce zahájit jednání s dalšími aktéry teplárenského trhu v Praze s cílem najít dohodu na společné strategii," píše se v materiálu.

Pro zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti dodávek tepla bude podle dokumentu nutné zvýšit počet jeho zdrojů, které budou zároveň ekologické. Mezi projekty je v materiálu zmíněno například Energocentrum plánované v Ústřední čistírně odpadních vod (ÚČOV), které využije teplo z odpadních vod. Dále je to využití tepelných čerpadel z Vltavy, zvýšení kapacity spalovny v Malešicích, kde je pálení odpadů využíváno k výrobě tepla a elektřiny, a čtvrtou oblastí je energetické využití kalů z čistírny.

V současné době je v Praze vyráběno teplo z 49 procent s využitím zemního plynu, z 33 procent pomocí elektřiny, ze 17 procent se nakupuje a jedno procento tvoří statní zdroje.

27.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...