1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ropa by měla napřesrok zlevnit, zvrátit to ale může vývoj na Blízkém východě

oil barrelsWashington - Ceny ropy na světových trzích budou v letošním čtvrtém čtvrtletí činit v průměru 90 dolarů za barel a v příštím roce se v důsledku zpomalování růstu globální ekonomiky sníží na 81 dolarů za barel. Předpověděla to dnes Světová banka (SB) ve svém výhledu pro komoditní trhy.

Pokles by podle ní měly v příštím roce vykázat rovněž ceny zemědělských komodit a základních kovů. Banka nicméně varovala, že výhled pro komoditní trhy by mohla zvrátit eskalace ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

"Nejnovější konflikt na Blízkém východě přichází po největším šoku pro komoditní trhy od 70. let minulého století, který vyvolala ruská válka s Ukrajinou. Ten měl rušivé dopady na globální ekonomiku, které dodnes přetrvávají. Politici musejí být ostražití. Kdyby konflikt (mezi Izraelem a Hamásem) eskaloval, globální ekonomika by poprvé za několik desetiletí čelila dvojitému energetickému šoku," uvedl hlavní ekonom SB Indermit Gill.

Na světovém trhu s ropou panují obavy, že do konfliktu mezi Izraelem a Hamásem by se mohly zapojit další země z Blízkého východu, což by mohlo narušit dodávky suroviny. Od začátku konfliktu ceny ropy vzrostly o zhruba šest procent. "Pokud se ceny ropy dostanou na delší dobu na vyšší úroveň, znamená to nevyhnutelně vyšší ceny potravin," uvedl náměstek hlavního ekonoma SB Ayhan Kose. "Eskalace konfliktu (na Blízkém východě) by zintenzivnila problémy se zabezpečením potravin, a to nejen v regionu, ale po celém světě," dodal. Upozornil, že koncem loňského roku trpělo podvýživou přes 700 milionů lidí, tedy téměř desetina světové populace.

Zpráva SB zahrnuje tři scénáře pro případné narušení dodávek ropy v důsledku eskalace konfliktu na Blízkém východě. První scénář počítá s výpadkem v dodávkách ropy v rozmezí od půl do dvou milionů barelů denně. Podle tohoto scénáře by se ceny ropy z průměru předpokládaného pro čtvrté čtvrtletí zvýšily o tři až 13 procent, tedy na 93 až 102 dolarů za barel. Druhý scénář počítá s výpadkem tří až pěti milionů barelů denně a nárůstem cen o 21 až 35 procent na 109 až 121 dolarů za barel. Třetí scénář předpokládá výpadek šesti až osmi milionů barelů denně a vzestup cen o 56 až 75 procent na 140 až 157 dolarů za barel. První scénář podle SB zhruba odpovídá situaci v době občanské války v Libyi v roce 2011, druhý situaci v době války v Iráku v roce 2003 a třetí je srovnatelný s arabským ropným embargem z roku 1973.

Skutečnost, že nynější konflikt mezi Izraelem a Hamásem má zatím na komoditní trhy pouze mírný dopad, by podle SB mohla odrážet zlepšenou schopnost světové ekonomiky absorbovat cenové šoky u ropy. Banka upozorňuje, že vlády po celém světě se od energetické krize v 70. letech minulého století snaží posílit svou odolnost vůči takovýmto šokům, a to například snižováním spotřeby ropy, diverzifikací dodavatelů či tvorbou strategických zásob ropy.

10.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...