1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rozhodnutí těžit o milion barelů ropy za den méně Saúdové prodlouží o měsíc

Oil well 3Rijád - Saúdská Arábie o měsíc prodlouží rozhodnutí denně těžit o milion barelů ropy méně. Opatření tak bude platit až do konce září. Rijád přitom nevylučuje ani další prodloužení a prohloubení škrtů. S odvoláním na oficiální zdroj z ministerstva energetiky o tom informovala saúdskoarabská státní tisková agentura SPA.

Saúdská Arábie vyváží nejvíce ropy na světě a spolu s ostatními producenty se omezením dodávek snaží zvýšit cenu suroviny.

Rijád je předním členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Snižovat denní objem produkce o jeden milion barelů začal od července.

"Toto dodatečné dobrovolné snížení má posílit preventivní úsilí zemí OPEC+ s cílem podpořit stabilitu a rovnováhu trhů s ropou," uvedl zdroj z ministerstva. Škrty se podle něj mohou prodloužit, případně prodloužit a prohloubit. OPEC+ zahrnuje kartel OPEC a jeho spojence včetně Ruska.

Těžbu ropy snižuje i další velký producent, a sice Rusko. Očekává se, že vedle objemu těžby se v srpnu také o 500.000 barelů denně sníží export ruské ropy, v září pak o 300.000 barelů denně, uvedl podle státní tiskové agentury TASS vicepremiér Alexandr Novak.

OPEC+ dodává na trh přibližně 40 procent ropy, která se ve světě spotřebovává. Dodávky omezuje od konce loňského roku, čímž se snaží dosáhnout vyšších cen suroviny. Ceny ropy po dnešní zprávě o záměru Saúdské Arábie prodloužit těžební škrty zpevnily, Brent pozdě odpoledne přidával téměř 1,5 procenta nad 84,30 USD za barel. Ráno byl o dva dolary levnější.

11.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...