1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko prodá podíl v Rosněfti možná už letos

Rosneft-logo1Moskva - Rusko by téměř pětinový podíl v největším ruském producentu ropy Rosněfť mohlo prodat už letos nebo příští rok. Tedy dříve, než dosud plánovalo. S odvoláním na nejmenované zdroje to napsal tamní list Vedomosti.

Podíl 19,5 procenta by při současných cenách měl hodnotu 469,1 miliardy rublů (13,5 miliardy dolarů, skoro 270 miliard Kč).

Rosněfť je z hlediska objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě. Stát v ní vlastní 69,5 procenta, akciový podíl má ale v plánu postupně omezit na 50 procent plus jednu akcii.

Moskva plánovala, že podíl prodá v roce 2016. Dva zdroje ruského listu Vedomosti ale tvrdí, že podíl 19,5 procenta bez jedné akcie by mohl změnit majitele už letos na podzim nebo v příštím roce. Rozhodnutí prý bude záviset na výsledku konzultace s investiční bankou, která ještě musí být určena.

Rosněfť se na dotaz agentury Reuters ke zprávě odmítla vyjádřit a list o důvodech případného uspíšení privatizace neinformoval. Podle analytiků teď nejsou podmínky k prodeji příznivé. Mohou však prý už existovat předběžné dohody se strategickými investory z Asie.

Ruské akcie v důsledku napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ukrajinské krizi v posledních měsících klesaly. Tím klesá cena, kterou Rusko může z prodeje státního majetku získat, a celkově to odkládá avizované privatizační plány.

Akcie Rosněfti na zprávu ruského listu reagovaly růstem; během dopoledne přidávaly asi 0,4 procenta, zatímco moskevské indexy MICEX a RTS desetinu procenta ztrácely.

29.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...