1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Šéf Naftogazu: Přes Ukrajinu od roku 2025 už nepoteče na Západ žádný ruský plyn

gas pipeline1Kyjev - Přes Ukrajinu od roku 2025 už nepoteče na Západ žádný ruský plyn. Rádiu Svobodná Evropa to řekl ředitel největší ukrajinské ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Oleksij Černyšov.

Smlouva o tranzitu s ruskou společností Gazprom vyprší na konci roku 2024. Ukrajina by od ní odstoupila i dříve, zejména proto, že Gazprom za tranzit neplatí, jak bylo dohodnuto, tvrdí Černyšov.

I nyní Ukrajina zajišťuje pouze tranzit, protože několik evropských zemí je na ruském plynu stále závislých. "Chceme být spolehlivým partnerem i pro evropské partnery, pro země, které to potřebují," řekl šéf Naftogazu.

Ukrajina zvyšuje vlastní těžbu plynu. V nadcházející zimě má proto poprvé šanci pokrýt své potřeby z vlastních zásob, uvedl Černyšov.

Tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu pokračuje navzdory ruské vojenské invazi do sousední země. Příjemci jsou především země bez přístupu k moři, které nemohou přejít na zkapalněný zemní plyn (LNG). Cílem EU je přestat dovážet fosilní energii z Ruska od roku 2027, uvedla agentura DPA.

Česká republika v letošním prvním pololetí nečerpala žádný plyn z Ruska. Česko ruský plyn podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely nahradilo norským plynem a zkapalněným plynem z terminálů v Nizozemsku a Belgii. Veškerý plyn ze zahraničí tak letos proudil do Česka přes Německo.

07.11.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...