1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Turecká firma nahradila Total v plynovém projektu Šach Deniz

total logo1Istanbul - Francouzský ropný koncern Total odstoupil z ázerbájdžánského projektu zemního plynu Šach Deniz, který se má stát jedním z nových zdrojů dodávek plynu pro Evropu.

Desetiprocentní podíl Totalu v projektu převzala turecká státní ropná společnost TPAO, která tak v něm bude mít celkem 19 procent. TPAO zaplatí za podíl 1,45 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard Kč), oznámil podle agentury Reuters turecký ministr energetiky Taner Yildiz.

Ázerbájdžánský státní energetický podnik SOCAR dnes rovněž podepsal dohodu s tureckým provozovatelem plynovodů Botas, který tak zvýší svůj podíl v projektu plynovodu Transanatolian Pipeline (TANAP) ze 20 na 30 procent. TANAP má přepravovat ázerbájdžánský plyn od turecko-gruzínské hranice přes Turecko na turecké hranice s Bulharskem a Řeckem.

Koncem loňského roku podepsaly konečnou dohodu o spolupráci na projektu Šach Deniz britská BP, SOCAR, norský Statoil, Total a ruský Lukoil. Podepsány byly i projekty na výstavbu plynovodů TANAP a Trans-Adriatic Pipeline (TAP) napříč Řeckem, Albánií a Itálií. Celkově tyto projekty vyjdou na zhruba 35 miliard dolarů.

Pole Šach Deniz I těží plyn od roku 2006 ročním tempem kolem deseti miliard krychlových metrů. Pro zásobování Evropy plynem je důležitá fáze Šach Deniz II, která byl měla od roku 2019 zajišťovat celkem 16 miliard kubíků plynu, z toho deset miliard pro Evropu a zbytek pro Turecko. Ministr Yildiz dnes uvedl, že výstavba plynovodů by měla být hotova do konce roku 2018.

11.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...