1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Česku byly letos postaveny solární elektrárny o výkonu 1 GW, nejvíce za 13 let

solarne panelyPraha - Rozvoj solární energie v Česku letos výrazně zrychlil. Během letošního roku byly v zemi podle předběžných dat vybudovány fotovoltaické elektrárny s výkonem kolem jednoho gigawattu (GW), což je nejvíce za posledních 13 let. Loni činil výkon nových zařízení přes 288 MW.

Souhrnný výkon všech fotovoltaik v ČR by tak nyní měl být 3,6 GW. ČTK o tom v tiskové zprávě informovaly Svaz moderní energetiky a Solární asociace. I přes letošní velký nárůst činí podíl solárů na celkové tuzemské výrobě elektřiny kolem čtyř procent, zatímco například v Nizozemsku to je 18 procent nebo ve Španělsku 14,6 procenta. Podle oborových organizací brání většímu rozvoji fotovoltaických elektráren v Česku omezení v povolovacích procesech. Vyjádření ministerstva pro místní rozvoj se dnes ČTK nepodařilo získat.

"Odhadovaný růst až tisíc nových solárních megawattů znamená návrat Česka mezi státy, které to myslí s postupnou modernizací své energetiky vážně. Česko slaví v posledních dvou letech doslova renesanci solární energie. Fotovoltaické panely se staly oblíbeným řešením, které chrání domácnosti před růstem cen energie na trhu," komentoval letošní rozvoj programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Vedle domácností, u nichž byl velký nárůst poptávky po fotovoltaikách patrný už loni, přibývají také větší solární parky na průmyslových halách i pozemní fotovoltaiky.

I přes velký růst však podle Sedláka tuzemský rozvoj solární energetiky naráží na omezení. " Abychom mohli využít potenciál fotovoltaiky naplno, potřebujeme usnadnit povolovací procesy a zajistit potřebnou kapacitu v sítích,“ řekl Sedlák. S tím souhlasí také výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář, podle něhož ministerstvo pro místní rozvoj, které má stavební agendu na starosti, není příliš proaktivní v odstraňování bariér. "Přitom nám ale hrozí, že český průmysl nebude za pár let konkurenceschopný, nebudou-li podniky moct vykazovat skutečně výrazný odběr zelené elektřiny, který nelze realizovat pouze pomocí střešních instalací,“ podotkl Krčmář.

Rekordní rozvoj solárních elektráren hlásí téměř celá Evropa. V EU byly letos podle asociace postaveny fotovoltaiky o výkonu 55,9 GW, meziročně tak celounijní výkon solárních elektráren narostl o 27 procent na 263 GW. Mezi státy je letošním premiantem Německo se 14,1 GW nových fotovoltaik. Následuje Španělsko s růstem 8,2 GW, třetí je Itálie s 4,9 GW, čtvrté Polsko s 4,6 GW a páté Nizozemsko s 4,5 GW.

Česko v podílu solárů na celkové výrobě elektřiny tak nadále zaostává, letos podle předběžných údajů tento podíl činí zhruba čtyři procenta. Ze sousedních států má nižší podíl jen Slovensko s 1,7 procenta. V Německu mají fotovoltaiky podíl na celkové výrobě elektřiny 12,4 procenta, v Polsku devět procent a v Rakousko 4,5 procenta. Mezi premianty v EU patří Nizozemsko s 18 procenty nebo Španělsko s 14,6 procenta.

22.12.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...