1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Temelíně začali zavážet palivo do reaktoru 2. výrobního bloku

Nuclear-Energy-PlantTemelín - V Jaderné elektrárně Temelín začali zavážet palivo do reaktoru druhého výrobního bloku. Práce potrvají přibližně tři dny. Stroj tam zaveze 163 palivových souborů, z toho 37 nepoužitých.

Kvůli výměně paliva a dalším pracím 26. dubna začala odstávka, potrvá do poloviny června.

"V prvních dnech odstávky bylo do bazénu skladování přivezeno čerstvé palivo a následně vyvezeno veškeré palivo z reaktoru," řekl ČTK Daniel Ernst, vedoucí odboru reaktorové fyziky. Pomocí speciálního zařízení pak experti zkontrolovali stav vybraných palivových souborů. "Soubory, které byly v reaktoru provozovány čtyři roky, zůstanou v bazénu skladování, ostatní se vrací zpět do reaktoru. Na celkový počet 163 je pak doplní čerstvé palivo," vysvětlil Ernst.

Zavážecí stroj pracovníci elektrárny ovládají dálkově ze speciální místnosti mimo reaktorový sál. Stroj má dvě tyče. Pracovní, do které se palivový soubor vtáhne, a televizní, pomocí které pak obsluha může veškeré manipulace s palivovými soubory pod vodou sledovat.

Cesta jednoho palivového souboru z bazénu skladování použitého paliva do reaktoru trvá přibližně půl hodiny. Palivo přitom urazí vzdálenost od pěti do 20 metrů. Přesná vzdálenost se odvíjí od konkrétní skladovací pozice v bazénu a buňce v reaktoru. Vše se děje pod vodou, která odstíní radioaktivní záření vycházející z použitého paliva. "Na reaktorovém sále se tak i během výměny paliva mohou pohybovat desítky lidí, kteří provádějí řadu kontrolních činností. Radiační pozadí je zde srovnatelné například s hodnotami, které obdrží pasažéři dálkových letadel," uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Palivo, které v reaktoru pracovalo čtyři roky, se zpět nevrací a zůstává v bazénu. Po několika letech se ve speciálním kontejneru převeze do skladu použitého paliva. Ten je v provozu od roku 2010. Od té doby do něj bylo vyvezeno 14 kontejnerů s 266 použitými palivovými soubory. Další dva přibudou během této odstávky. V meziskladu mohou být umístěny až 60 let.

Při odstávce bloku ale není jen vyměněno palivo. Harmonogram obsahuje 10.000 činností. Součástí je řada kontrol a revizí, které mají prověřit stav zařízení a připravit ho na následný desetiměsíční provoz. Na pracích se podílí přibližně tisícovka pracovníků ČEZ a dodavatelských firem. Práce jsou plánovány do poloviny června, kdy by měl blok opět obnovit dodávku elektřiny do rozvodné sítě.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. S výkonem dvakrát 1056 MWe je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2013 vyrobila 15,065 miliard kWh elektrické energie.

31.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...