1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Veolia Energie chystá v teplárně u Frýdku-Místku pilotní projekt výroby vodíku

veolia logoSviadnov - Společnost Veolia Energie připravuje v teplárně ve Sviadnově u Frýdku-Místku pilotní projekt výroby vodíku. Vyrábět ho chce elektrolýzou za pomoci elektřiny generované z obnovitelných zdrojů.

Firma nyní připravuje dokumentaci pro územní a stavební povolení, elektrolyzér chce postavit v roce 2025 a spustit výrobu začátkem roku 2026. ČTK to dnes za Veolii sdělila Jana Dronská.

"Je to jediný vodíkový projekt v České republice, který uspěl v mezinárodním srovnání a jako vůbec první získal dotaci z Inovačního fondu EU na podporu čistých technologií," uvedla Dronská. Výrobu vodíku podle ní Veolia plánuje i na dalších místech, například v Krnově a v Přerově.

"Zavádění pokročilých technologií považujeme za důležitou součást přechodu na čistší zdroje energie a vodík je jedním z nich. Na možnosti jeho výroby a využívání pracujeme už více než dva roky a nyní se posouváme k realizaci pilotního projektu. Naší výhodou je, že můžeme v některých teplárnách vyrábět ekologický zelený vodík bez produkce emisí CO2 celoročně, a to navíc s vysokou účinností využívající specifika teplárenského provozu," uvedl ředitel skupiny Veolia Energie v ČR Reda Rahma.

Ve Sviadnově firma počítá s energií ze slunce a biomasy, kterou v teplárně využívá pro kombinovanou výrobu tepla pro město a elektřiny. Vyrobený vodík má být primárně určený pro dopravu.

"Při plném výkonu elektrolyzér vyrobí až 270 tun vodíku za rok. Tento objem může zajistit provoz 30 vodíkových autobusů nebo šesti vodíkových vlaků, případně může sloužit jako náhrada šedého vodíku v průmyslové spotřebě," uvedl manažer projektu ze skupiny Veolia Arnošt Gross. Pilotní projekt poslouží podle firmy také k otestování a optimalizaci technologie a získání dat a poznatků pro budoucí rozvoj.

Veolia Energie ČR patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny. Včetně dceřiných firem dodává teplo a elektřinu domácnostem, institucím a podnikům v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji a také v Praze.

30.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...