1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Heberger CZ s.r.o.

Heberger 20Navzdory krizi stavíme architektonicky zajímavá díla

Hned v 90. letech, krátce po svém vstupu na český trh, se společnost Heberger CZ s.r.o., zapsala jako špičkový dodavatel generálních staveb. Realizovala budovy a haly pro přední výrobní podniky nebo bankovní domy. Aktuálně pomáhá společnostem i s technickým servisem nebo s energetickými úsporami. Letos má i přes krizi cloumající stavebním trhem dostatek zakázek.

„Daří se nám potvrzovat přední místo na českém a evropském stavebním trhu a doufáme, že v následujících letech bude mít objem našich zakázek v ČR opět vzrůstající tendenci,“ říká v rozhovoru jednatel Miroslav Verner.

Vaše společnost je součástí nadnárodní skupiny Heberger Group. Čím se zabýváte a jak kooperujete s mateřskou firmou?

Heberger CZ s.r.o., je dceřinou společností německé firmy HEBERGER GmbH. Naším hlavním předmětem činnosti jsou generální dodávky staveb v České republice a rovněž se podílíme ve spolupráci s naší mateřskou společností z Německa na mezinárodních zakázkách. V kooperaci s našimi zahraničními sesterskými společnostmi jsme realizovali několik významných zakázek v různých zemích Evropy, jako je Polsko, Německo, Španělsko nebo Itálie, také na Blízkém východě, a dokonce i ve Střední Americe, konkrétně v Mexiku. Tato spolupráce se týká především projekčních prací a samotné realizace technických zařízení budov. Naši inženýři se také podílejí na přímém řízení zahraničních zakázek.

Koncern Heberger Group má zajímavou historii. Vznikl v roce 1948 v Německu a zpočátku bylo cílem pomáhat při sanování poválečných škod. Jaké ale byly počátky a vývoj vaší společnosti v ČR?

Společnost Heberger CZ s.r.o., byla založena v roce 1994. Stalo se tak krátce poté, co německá rodinná společnost Heberger vstoupila do České republiky privatizací státního podniku Prefa Praha, který se zabývá výrobou železobetonových prefabrikovaných konstrukcí. Společnost Heberger CZ s.r.o., vznikla s ideou rozšíření nabídky služeb o generální dodávku staveb. Již v prvním roce po vstupu na český stavební trh jsme úspěšně realizovali průmyslový objekt pro významného výrobce skladové a manipulační techniky a administrativní objekt pro zahraničního investora. Realizací bankovního domu Hypovereinsbank v centru Prahy, která proběhla v roce 1998, jsme se zařadili mezi významné generální dodavatele staveb v České republice. Poté následovali desítky průmyslových staveb pro tuzemské a zahraniční klienty, a zároveň významné projekty jako například obchodní centrum Metropole Zličín, nové sídlo rádia Svobodná Evropa v Praze.

Nosným programem firmy je – jak už zaznělo – generální dodávka staveb. Vašimi klienty jsou investoři, kteří chtějí v ČR stavět. Jaké konkrétní služby pro ně zajišťujete?

Zajišťujeme kompletní rozsah služeb včetně developerské a realitní činnosti, projekčních prací všech stupňů, kalkulace nákladů zakázky, přípravy stavby včetně zajištění všech nutných povolení pro realizaci stavby a jejího uvedení do provozu. Co se týká samotné realizace zakázek provádíme generální dodávky novostaveb na klíč, rovněž i rekonstrukce budov a realizace TZB systémů včetně optimalizace energetické náročnosti. Po dokončení projektu nabízíme technický servis námi dodaných zařízení, kromě pravidelných servisních prací provádíme i vzdálený dohled – podle požadavku i na bázi 24/7.

Co může vaše firma nabídnout provozovatelům průmyslových objektů a areálů uvedených do provozu v předešlých letech?

Kromě novostaveb se věnujeme i stávajícím objektům v provozu, kde jsme schopni díky týmu zkušených techniků a inženýrů dosahovat významných energetických úspor. Bohaté zkušenosti s výstavbou nových objektů, které si například za provozu pro vytápění a větrání vystačí jen s odpadním teplem, umíme využít i pro starší objekty. Prvním krokem je detailní analýza spotřeb primárních energií, samozřejmě ve vazbě na výrobní procesy a případně i na logistiku. Následně je zpracována studie proveditelnosti a první bilance pro stanovení ekonomiky řešení. Po ověření všech klíčových předpokladů se přistupuje k projekční fázi a následně k realizaci. Realizace úsporných opatření je zpravidla náročná, protože je vždy prováděna za provozu a tento fakt nesmí být v rámci prvních kroků opomenut. Nicméně vynaložené úsilí, čas a investice jsou pak zúročeny snížením spotřeb primárních energií, emisí a provozních nákladů. Aktuálně nejúspěšnějším projektem v tomto oboru byla implementace zpětného získávání tepla, kde investice v řádech několika miliónů korun měla návratnost méně něž 12 měsíců. Obvykle ale pracujeme s návratností investice v horizontu dvou až tří let.

Jak si stojíte v současné situaci, kdy celý svět zasáhla ekonomická recese a koronavirová krize. Jak se vás toto dotklo a jak jste na vše reagovali?

Krizi překonáváme realizací i menších projektů a spoluprací s naší mateřskou společností v Německu, kdy se společně podílíme na projektech na německém trhu. I díky těmto zkušenostem se nám daří potvrdit naše místo na českém a evropském stavebním trhu a doufáme, že v následujících letech bude mít objem našich zakázek v ČR opět vzrůstající tendenci. Naší hlavní konkurenční výhodou jsou rozsáhlé zkušenosti s komplexní realizací technologicky náročných projektů, stabilní tým profesionálů a zázemí silné mezinárodní společnosti.

Můžete zmínit některé zajímavé zakázky z poslední doby, které byly například netradiční nebo na něž jste pyšní?

Jako zajímavou zakázku můžeme zmínit výstavbu výrobního závodu společnosti DGPACK s.r.o., v Prostějově. Jedná se o významného výrobce flexibilních obalů pro potravinářský průmysl z Ruské federace, pro kterého je tento projekt vstupem na území Evropské unie. V rámci tohoto projektu jsme jako generální dodavatel a zároveň zhotovitel prováděcího projektu, ve spolupráci s investorem a jeho dodavateli technologií, provedli optimalizaci stavebních konstrukcí a TZB systémů, kde výsledkem je moderní výrobní závod na špičkové technické úrovni při dodržení požadavku na optimální energetickou náročnost a technickou kvalitu objektu. Obecně se tento objekt komplexností řadí mezi technologicky nejsložitější objekty v historii naší společnosti.

Dále bych zmínil technicky náročnou vestavbu vzduchotechnického zařízení s chlazením do stávající výrobní haly předního výrobce pánské módy na Moravě, založeném na flexibilním řešení VZT jednotky od firmy C.I.C. Jan Hřebec. Našim projektantům se podařilo vyřešit několik úskalí této zakázky, kterými byly zejména malá světlá výška výrobní haly, malá reserva v zatížení nosné konstrukce haly, významné tepelné zisky z výrobních strojů, požárně-bezpečnostní podmínky a prostorová omezení pro umístění součástí navrhovaného zařízení. Ihned po uvedení do provozu se ověřila správnost navrženého řešení a došlo k významnému, a tak dlouho hledanému zlepšení pracovních podmínek pro desítky zaměstnanců investora. Podařilo se nám dále zúročit roky zkušeností s instalací větších tepelných čerpadel. V předchozích dvou letech jsme dokončili dvě stavby vytápěné výhradně tepelnými čerpadly. V létě se nám podařilo dokončit a předat zakázku v Německu, vícepodlažní objekt o ploše 12 200 m² je vytápěn pouze tepelnými čerpadly, což je aktuálně naše největší realizace a významná reference pro bezfosilně vytápěné objekty, což je v Německu nyní standard.

Co stavíte právě teď? Před jakými realizačními výzvami stojíte?

V současné době realizujeme několik projektů. Například výstavbu nové polygrafické haly pro celosvětově nejvýznamnějšího výrobce hudebních nosičů, společnost GZ Media v Loděnici u Prahy. Nová hala bude přímo napojena na stávající tovární budovy společnosti a důvodem ke stavbě je vytvoření moderního výrobního prostoru pro polygrafické stroje. Dalším projektem je výstavba rozsáhlé montážní haly v areálu firmy KDK Automotive Czech ve Vítkově u Tachova. Nová hala bude sloužit pro rozšíření výrobních kapacit ve stávajících objektech areálu investora. Ještě bychom mohli zmínit realizaci pro společnost ESON CZ. Jedná se o dostavbu výrobní haly s architektonicky zajímavou administrativní částí. V rámci zahraničních aktivit spolupracujeme v rámci koncernu na dvou projektech, klimatizované skladové haly a rozsáhlého administrativního komplexu.

Jak pohlížíte na inovace? Investujete pravidelně? A uvedete příklady investic z poslední doby?

Inovace navržených řešení a zejména pracovních postupů je kontinuálním procesem při naší práci. Po úspěšné implementaci softwaru REVIT se stalo projektování ve 3D standardem, dále pracujeme na implementaci postupů BIM. Pro seřízení, zaregulování a pravidelný servis námi dodávaných TZB systémů dále modernizujeme a inovujeme přístrojové vybavení pro měření vzduchotechnických, vytápěcích a chladících systémů. Výše uvedené procesy nezbytně vyžadují pravidelné investice.

Jaké novinky chystáte na příští rok?

V přípravě máme několik projektů. Například architektonicky zajímavou kancelářskou budovu v Praze, dále rozšíření centrály významného výrobce komponent pro elektrické průmyslové pohony a další etapu rozšíření výrobního objektu významného výrobce automobilového příslušenství pro E-mobilitu. V přípravě je i mezinárodní projekt našeho dlouholetého klienta, jehož výstavba má být realizována v Polsku. V Německu připravujeme dvě zakázky, které jsou nyní ve fázi projektových prací. Zahájení těchto projektů je plánováno i přes současnou koronavirovou krizi. Věříme tedy, že i přes všechny obtíže současné doby se nám podaří navázat na naše předchozí úspěšné projekty.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...