1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výzkumné energetické centrum VŠB-TU Ostrava

vyskumne centrum ostrava 20Začínali od nuly, dnes jsou partnerem lídrů průmyslu

Před 20 lety sestavili malý tým, který tvořili tři výzkumníci, ekonom a sekretářka. Postupně se však odborníkům z Výzkumného energetického centra při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava podařilo vytvořit pracoviště, které má 73 zaměstnanců a které se stalo velmi respektovaným partnerem pro nejrůznější průmyslové firmy, podniky i státní správu v Česku a v okolních zemích.

 Výzkumné energetické centrum (VEC) vzniklo 2. března 1999 díky podpoře vedení Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TU Ostrava) a účelové dotaci ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na projekt s názvem „Využití energetických zdrojů“ v rámci programu „Posílení výzkumu na vysokých školách“. Pracoviště navázalo na dlouholeté zkušenosti pracovníků z Katedry energetiky na Fakultě strojní, kteří se výzkumem zabývali již před rokem 1989.

Jeden projekt za druhým

Jedním ze zakladatelů centra, které v roce 2002 získalo statut vysokoškolského ústavu ve smyslu zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, byl jeho současný ředitel Tadeáš Ochodek. „Základy našeho pracoviště se začaly formovat de facto hned po roce 1990. První přístrojové vybavení jsme získali díky spolupráci s Ústavem výzkumu a využití paliv. Mohli jsme tak nabízet měření průmyslovým firmám, které reagovaly na potřebu snižování oxidů dusíku či síry. Náš měřicí vůz se pohyboval prakticky po celé republice,“ říká ředitel VEC. Jak přiznává, okolí mělo z aktivit mladého týmu nejprve legraci, ale jakmile přišly první zakázky, smích přešel. „Rychle jsme se rozvíjeli, ale bez vlastního vybavení jsme neměli šanci. Zlomem byl projekt Využití energetických zdrojů, který se v roce 1998 podařilo získat mému kolegovi, profesoru Pavlu Noskievičovi, který byl až do roku 2007 rovněž prvním ředitelem centra,“ upřesňuje Tadeáš Ochodek s tím, že náplň činností VEC byla od počátků velmi pestrá a zabírala různé oblasti. Nejdůležitějšími jsou výzkum a vývoj a spolupráce s průmyslovými partnery, kterým vždy nabízeli nejen měření a zkušebnictví, ale i energetické služby včetně projektování.

Pro období začátků VEC bylo výstižné také stěhování do objektu zrekonstruovaných garáží v areálu VŠB-TU Ostrava, kde našlo zázemí prvních pět zaměstnanců, ke kterým se přidávali doktorandi. „Musím říct, že doba nám přála a že jsme získávali jeden projekt za druhým. Investovali jsme primárně do vybavení, takže během 5 nebo 6 let jsme se dostali na velmi dobrou technickou úroveň, na které jsme dodnes,“ pokračuje ředitel VEC, který je přesvědčen o tom, že spektrum odborných činností i nastavení týmu bylo zvoleno ideálně. „Od začátku jsme chtěli spojit doktorandy se zkušenějšími pracovníky. Vždy jsme také chtěli mít široké pole působnosti a investovali jsme i tehdy, kdy se nám velmi dařilo. Odlišovali jsme se i tím, že jsme byli schopni nejen měřit, ale i navrhovat řešení a technologie. To bylo naše velké plus,“ vysvětluje Tadeáš Ochodek, který vede tým 73 zaměstnanců schopných konkurovat nejen kolegům v univerzitním, ale i v klasickém tržním prostředí. „Unikátní jsme v tom, že většinu zdrojů si dokážeme sami vydělat ve spolupráci s průmyslem,“ podotýká.

Práce s mezinárodním renomé

Mezi partnery a zákazníky VEC patří průmyslové podniky jako Skupina ČEZ, společnosti Romotop, Veolia Energie, České dráhy, ale také kraje a města. Zatímco původně se jednalo o poskytování servisních činností typu měření emisí nebo monitoringu fotovoltaických elektráren, nyní se intenzivně rozvíjí oblast společného výzkumu a vývoje nových energetických zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla či společný vývoj nových zařízení pro vytápění. V oblasti měření emisí je to zase návrh možných technologií pro snižování emisí rtuti. Výzvou je zapojení centra do transformace energetiky na snižující se podíl využívání fosilních paliv. „Snižování emisí rtuti při spalování uhlí je celoevropský trend, který jsme zachytili a kterému se v posledních dvou třech letech věnujeme. Máme k dispozici dva měřicí vozy vybavené na kontinuální měření emisí rtuti. Doma i v zahraničí děláme monitoring, což je první fáze. Ve druhé fázi zkoušíme technologie na snižování emisí a navrhujeme konkrétní technologické postupy,“ zdůrazňuje ředitel VEC s dodatkem, že takto vybavené pracoviště, které vznikalo od nuly, je raritou v Česku i v okolních zemích.

V rámci spolupráce s průmyslem nejvíce rostou aktivity oddělení energetických služeb, kde se kromě studií, auditů a posudků zaměřují na úspory energií v průmyslu a projektování technologií. Dosud realizovaná díla a spokojení investoři, kteří se vracejí s novými požadavky, dávají předpoklad k dalšímu rozšiřování činností tohoto oddělení. „Největší radost mi dělá, že máme dnes už renomovanou projekční kancelář s deseti projektanty. Pracujeme nejen pro firemní sektor, ale i pro státní správu. Obracejí se na nás nemocnice nebo letiště. Nepůsobíme jen v Moravskoslezském kraji, ale i na Slovensku a v Polsku, kde jsme se podíleli například na realizaci elektrárny na biomasu,“ sděluje Tadeáš Ochodek.

Od skromných začátků se ostravské VEC značně posunulo vpřed také infrastrukturně. Druhou budovu, jejíž velkou část zabírá zkušebna energetických zařízení, postavili v roce 2004. V roce 2012 byla realizována v pořadí třetí budova se zázemím pro experimentální výzkum technologií pro zplyňování biomasy včetně výroby kapalných paliv II. generace, pro inovaci zařízení uplatitelných v oblasti decentralizované výroby tepla a elektřiny (kogenerace) a pro výzkum a vývoj výbuchových vlastností prachových disperzí, hořlavých kapalin a par. „S nadsázkou řečeno, dostali jsme se do vyšší evropské ligy. Jsme opravdu výborně vybavení a můžeme velmi pružně plnit úkoly ve všech odděleních, která úzce spolupracují,“ doplňuje ředitel VEC, jehož zkušebna se stala akreditovaným pracovištěm, kde je mimochodem možné nejrůznější inovované výrobky před uvedením na trh testovat a v případě potřeby i dovyvinout. Takovou možnost vítají a často vyhledávají například výrobci krbových kamen nebo kotlů. Oblíbenou součástí aktivit zkušebny se stala edukativní show „Smokeman zasahuje“, jejímž cílem je propagovat správné postupy při vytápění v lokálních topeništích.

Výzvou je vodík a elektromobilita

Co se týče dalších projektů, plánují v ostravském VEC dostavbu vlastní fotovoltaické elektrárny na střechách budov v areálu a chystají se také na vzestup nových energetických fenoménů, kterými jsou zejména technologie na bázi vodíku a elektromobilita. „Velmi se angažujeme v jedinečném projektu, který vzniká za podpory Moravskoslezského kraje i města Ostravy. V našem areálu vznikne tzv. zelený ostrov s dobíjející stanicí na vodík, CNG a také s rychlo-nabíječkami pro autobusy i auta. Zatím jsme ve fázi projektu pro stavební povolení. Pokud se nám podaří zajistit financování, budeme realizovat něco ojedinělého, a to ve světovém měřítku,“ uvádí Tadeáš Ochodek.

Vzhledem k tomu, že „Vodíkovým údolím“ se chce stát nejen Moravskoslezský kraj, roste význam co nejširší a nejobjektivnější diskuse o směřování energetiky jako takové. Rolí odborníků, jako jsou ti z VEC, je poukazovat na pro a proti přechodu na obnovitelné zdroje, což je obecně citlivá a také globálně zpolitizovaná záležitost. „Všichni jsme pro snižování emisí a pro snižování podílu fosilních paliv, ale musíme se zabývat i ekonomickými dopady, účinností a bezpečností nových zařízení. To všechno je teprve před námi, nelze postupovat překotně,“ dodává ředitel úspěšného výzkumného centra, kde se na budoucnost připravují mimo jiné projektováním rychlo-nabíječek pro výrobce elektromobilů.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...