1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Aircraft Industries dodá Uzbekistan Airways dva letouny L 410 UVP-E20

aircraft industries let logoPraha - Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries ze skupiny Omnipol dodá letecké společnosti Uzbekistan Airways dva letouny L 410 UVP-E20. Smlouvu o jejich prodeji podepsali zástupci Omnipolu a uzbeckého dopravce ve čtvrtek v Taškentu, informoval dnes v tiskové zprávě Omnipol. Prodejní cenu letadel nezveřejnil.

Podle firmy jsou požadovaná letadla upravena na základě požadavků aerolinek, a to s kapacitou 19 pasažérů, celokoženými sedačkami a klimatizací. Předání prvního letadla je naplánováno na červenec, druhé na konci letošního roku.

Uzbekistan Airways zajišťuje letecké spojení po celém světě a ve své flotile má mimo jiné letadla Boeing 787 a Airbus A330. Letadla od Aircraft Industries budou podle prezidenta Omnipolu Jiřího Podpěry u dopravce zajišťovat spojení na regionálních trasách. "Naše letouny jsou pro tento typ dopravy v náročných podmínkách ideální," doplnil Podpěra.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na více než osmdesátiletou tradici letecké výroby v Kunovicích na Uherskohradišťsko. Skupina Omnipol ho koupila loni na jaře od jeho ruského majitele, firmy Ostov.

Hlavním produktem kunovického závodu jsou dvoumotorové turbovrtulové letouny řady L 410, kterých bylo vyrobeno a do celého světa dodáno přes 1200. Předloni podnik utržil přes 1,807 miliardy korun, zhruba o 474,6 milionu korun méně než v roce 2020. Zisk společnosti za rok 2021 činil zhruba 54 milionů korun, o rok dříve přesáhl 271 milionů korun.

21.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...