1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Brazilský výrobce letadel Embraer postaví u Sao Paula závod na létající taxi

Embraer logoSao Paulo - Brazilský výrobce letadel Embraer postaví poblíž Sao Paula továrnu, v níž bude vyrábět elektrické létající taxi. Na trh by chtěl tyto stroje s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL) uvést v roce 2026. Firma o tom informovala v tiskové zprávě. Sao Paulo je ekonomickým centrem Brazílie.

 

Stroje bude vyrábět divize Eve, připomínat budou malý vrtulník, do něhož se vejde šest pasažérů. Cena jednoho letu by se měla pohybovat od 50 do 100 dolarů (zhruba 1075 až 2150 Kč) na osobu. Společnost Eve uvedla, že má objednávky téměř na 3000 kusů těchto létajících taxi.

Stroje s vertikálním vzletem a přistáním nepotřebují letištní dráhu, ale budou schopny překonávat dlouhé vzdálenosti podobně jako tradiční letadla. Elektrické motory by ve srovnání s běžnými letouny měly snížit hluk a znečištění .

Očekává se, že létající taxi pomohou snížit dopravní zácpy v přeplněných městech. Považují se také za alternativu pro přepravu nákladu. První lety budou mít pilota, Embraer ale chystá samořízené taxi.

Továrna bude stát ve městě Taubaté, které leží zhruba 140 kilometrů severovýchodně od Sao Paula. Stroje podobné dronům se budou zpočátku využívat ve vozových parcích taxislužeb, uvedla agentura AFP.

26.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...