1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Libye žádá arabské státy o zbraně na boj s Islámským státem

soldier gun armyTobrúk - Mezinárodně uznaná libyjská vláda požádala spřátelené arabské země, aby jí poskytly zbraně na boj s rostoucím vlivem místní odnože radikální organizace Islámský stát (IS).

Už v neděli severoafrická země vyzvala arabské státy, aby podnikly nálety na pozice IS na jejím území.

Libye čelí zbrojnímu embargu Organizace spojených národů od roku 2011, kdy tu v rámci takzvaného arabského jara vypukly lidové nepokoje směřující proti autoritářskému režimu prezidenta Muammara Kaddáfího. Letos v březnu byla platnost embarga s několika málo výjimkami prodloužena.

Podle ministra zahraničí mezinárodně uznané vlády Muhammada Dajrího nemůže Libye s bojem proti radikálům vyčkávat do okamžiku vytvoření vlády národní jednoty, které se snaží několik měsíců zprostředkovat OSN a po kterém by mohlo následovat zrušení nebo uvolnění zbrojního embarga.

Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí vyzval dnes členské státy, aby na Dajrího prosbu reagovaly "pohotově a efektivně". 

Už v neděli vyzvala Libye arabské země sdružené v LAS, aby jí pomohly v boji s IS v okolí města Syrta leteckými údery. Radikálové v neděli získali další část města a údajně zavraždili 12 lidí, kteří se podíleli na jeho obraně, a dalších 22 lidí v místní nemocnici, jíž následně zapálili.

Od pádu Kaddáfího režimu před čtyřmi lety vládne v Libyi chaos. Kromě mezinárodně uznávaného Sáního kabinetu, který ovládá východ země, tu působí také islamistická vláda s kontrolou nad západem země včetně metropole Tripolisu. Mocenského rozvratu navíc využívají různé ozbrojené skupiny, včetně radikálů hlásících se k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii. Obě znesvářené vlády několik měsíců jednají o vytvoření společného kabinetu, shody se ale zatím dosáhnout nepodařilo.

21.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...