1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína skončil loni po letech v zisku

VOP cz logoŠenov u Nového Jičína - Hospodaření státního podniku VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína skončilo loni po letech čistým ziskem, činil 468.000 korun. V roce 2021 byl podnik ve ztrátě 59,3 milionu korun. Tržby podniku loni meziročně vzrostly o 216,7 milionu na 1,26 miliardy korun.

Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. VOP CZ se zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor.

"Po delším období nepříznivého hospodaření VOP CZ dosáhl kladného výsledku hospodaření a celkový provozní výsledek hospodaření před úroky, zdaněním a odpisy EBITDA vykazuje 70 milionů korun. Kladné výsledky hospodaření a s tím spojený pozitivní vývoj cash-flow využijeme k dosažení strategického cíle ve snižování úvěrového zatížení podniku," uvedl ředitel VOP CZ Marek Špok.

Rok 2022 podle něj ovlivnila pokračující krize související s pandemií covidu-19 i rusko-ukrajinský válečný konflikt. "Tento konflikt měl výrazný vliv na dramatické navýšení cen energií i cen hutního materiálu," podotkl ředitel.

Podniku se ale podařilo uskutečnit plánované aktivity. "Pokračujeme v technickém zhodnocení a servisu tanků T-72M4 CZ, dodávkách cisteren, opravách BVP-2 a dalších důležitých projektech speciální výroby," uvedl Špok.

Podnik loni pokračoval ve vývoji bezposádkové podvozkové platformy TAROS V4. "V oblasti vojenské výroby dosáhly tržby hodnoty 188 milionů korun, z toho hodnota zakázek pro resort ministerstva obrany činila 157 milionů korun," uvedl Špok.

Většina tržeb podniku pochází z civilní strojírenské výroby, kde podnik v důsledku zdražování vstupů jednal o zvyšování cen a problémy čekal i s dostupností materiálu. "I v tomto nelehkém roce se nám podařilo dosáhnout tržby v hodnotě 1,069 miliardy korun," poukázal ředitel.

Tuzemské zakázky tvořily téměř 30 procent tržeb. "Rozšíření spolupráce se zákazníky v oblasti civilní produkce bránila nedostupnost některých dělnických profesí, a tím omezení disponibilní kapacity například na lakovně, kde jsme díky tomu i o některé zakázky na produkty s povrchovou ochranou lakem přišli," uvedl podnik. Plán v civilním sektoru ale o osm procent překročil.

Podnik VOP CZ se zaměřuje zejména na techniku používanou v pozemních silách, v této oblasti je nejvýznamnějším dodavatelem pro českou armádu. V civilním strojírenství se soustředí na manipulační, stavební či zemědělskou techniku nebo na speciální silniční techniku a nástavby. VOP CZ má zhruba 600 zaměstnanců.

25.07.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...