1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce trhavin Explosia vytvořil loni čistý zisk 153 milionů korun

nuclear explosionPardubice - Pardubická společnost Explosia, která vyrábí mimo jiné trhaviny, vloni vytvořila čistý zisk 153 milionů korun. Výsledek je o 85 milionů korun vyšší než rok předtím a v historii firmy je rekordní. Tržby z prodeje výrobků a služeb se meziročně zvýšily o třetinu na 1,229 miliardy korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Podle dřívějších informací firma na Ukrajinu, která se brání ruskému útoku, dodala přímo nebo subdodavatelsky zboží za zhruba 150 milionů korun. Letos chce dosáhnout obrat přes miliardu korun a zisk kolem 200 milionů korun.

Státní výrobce výbušnin a střeliva Explosia Pardubice už v březnu v tiskové zprávě uvedla, že vykázala rekordní zisk před zdaněním. "Z hlediska obratu společnosti bylo nejvyšších hodnot dosaženo v oblasti velkorážové munice, důležitým je také segment bezdýmého prachu a průmyslových a plastických trhavin," uvedlo nyní ve výroční zprávě vedení firmy. Kromě vyšších prodejů rostly i prodejní ceny některých výrobků, což bylo způsobeno velkým zdražením surovin. Při snaze o navýšení produkce společnost dosáhla limitních kapacit v oblasti nákupu surovin i personálních zdrojů. U průmyslových trhavin se nepodařilo promítnout rostoucí ceny vstupů do cen výrobků.

Významný je také výsledek hospodaření z finančních operací, který dosáhl 35 milionů korun. Vznikl příznivým vývojem devizových kurzů a vhodným využitím bankovních nástrojů. Ze zisku bude téměř 136 milionů korun převedeno na účet Neuhrazená ztráta minulých let a více než 17 milionů korun na účet Nerozdělený zisk minulých let. ČTK to zjistila ze zprávy dozorčí rady za rok 2022.

Explosia na poptávku po výrobě výbušnin a zvyšování kapacit reaguje navýšením rozpočtu investic na stovky milionů korun v následujících několika letech. Společnost rovněž zintenzivnila náborovou kampaň, aby přivedla nové zaměstnance, kromě zvýšení mezd od začátku letošního roku nabízí například i obědy pro zaměstnance za 19 korun. Na konci loňského roku ve společnosti pracovalo 562 zaměstnanců, což bylo o pět více než v roce 2021.

Explosia exportuje své výrobky do zemí Evropské unie i dalších států. Vývoz vloni dosáhl 72 procent produkce. Společnost má dva prodejní sklady v Krmelíně na Frýdeckomístecku a Lužné u Rakovníka

Firma působí v Pardubicích od roku 1920. Novodobým vlastníkem byla skupina Agrofert, od roku 2002 společnost stoprocentně vlastní stát, akcie drží ministerstvo průmyslu a obchodu. Součástí společnosti je Výzkumný ústav průmyslové chemie.

28.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...