1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce cukru Tereos TTD chystá modernizace za víc než miliardu korun

Tereos ttd 17Dobrovice - Největší český výrobce cukru, společnost Tereos TTD, chce dát v následujících letech do modernizace svých závodů víc než miliardu korun. S některými investicemi už začala. Část peněz půjde do technologií na úsporu energií, některé novinky zvýší efektivitu provozu.

Novinkou pro letošní cukrovarnickou kampaň, která začne příští týden, bude například rozšířená ukládka cukrové řepy v areálu cukrovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku. Nákladní auta s řepou od pěstitelů díky ní nebudou muset do cukrovaru zajíždět v neděli, jak bylo dříve běžné. Rozšíření vyšlo na 130 milionů korun. ČTK to řekl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Martin Kolář.

"Ukládku v areálu jsme díky tomu ztrojnásobili, nově pojme až 28.000 tun řepy, nyní můžeme přiváženou řepu uložit na dva dny provozu cukrovaru, v sobotu odpoledne bychom tedy měli navozit zásobu až do pondělního rána," řekl Kolář. Rozšířená ukládka, která má přispět i ke zklidnění víkendového provozu, je podle něj největší letošní investicí. Příští rok by měla do dobrovického cukrovaru přibýt i nová kapacitnější difuzní věž na oddělování cukru a řepná pračka na čištění řepy. Obě zařízení vyjdou celkem na 400 milionů korun. V plánu je podle Koláře i stavba nového sila pro ukládání cukru v dobrovickém areálu. "V Dobrovici vyrobíme 220.000 tun cukru, sila ale máme pouze na 50.000 tun. Slibujeme si od toho lepší rozložení dopravy, snížení manipulace i úsporu energií," řekl Kolář.

Plánované investice zahrnují i další závody společnosti, v balicím centrum v Mělníku budují fotovoltaiku na střechy, v provozu by mohla být na konci příštího roku. V cukrovaru v Českém Meziříčí se do dvou let počítá s novou plynovou kotelnou.

Společnost loni zdvojnásobila čistý zisk, za období od loňského dubna do konce letošního března vykázala zisk 925 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly o 35 procent z téměř 6,7 miliardy korun na 9,2 miliardy korun. Akcionáři společnosti rozhodli ponechat 75 procent zisku ve výši 690 milionů korun pro další rozvoj společnosti.

Společnost zaměstnává v sedmi továrnách přes 500 zaměstnanců. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí, lihovar Chrudim, Kojetín a Kolín a balicí centrum Mělník. K další produktům patří rovněž krmné pelety, pitný a energetický líh.

V Česku, které je dnes pátým největším výrobcem cukru v Evropské unii, bylo na začátku 90. let zhruba pět desítek cukrovarů, dnes je jich sedm. Ročně vyrobí zhruba 600.000 tun cukru, průměrná roční produkce společnosti Tereos TTD za poslední tři roky je 350.000 tun cukru.

Cukrovarnická kampaň začne letos v obou cukrovarech společnosti 20. září. Podle prvních odhadů a testování vzorků bude mírně horší než loni, na úrovni pětiletého průměru.

21.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...