1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v pololetí klesla o polovinu

panelak 1Olomouc - Bytová výstavba v Olomouckém kraji v prvním pololetí letošního roku po loňském rychlém růstu výrazně klesla. Od ledna do června letos v kraji začala stavba 745 bytů, což je meziročně asi o 49 procent méně. Za celý rok 2022 se bytová výstavba v kraji naopak meziročně o třetinu zvýšila.

V celém Česku se v prvním pololetí letošního roku bytová výstavba v meziročním srovnání snížila o 20,2 procenta, zahájena byla stavba 18.103 bytů. Pokles vykázaly všechny kraje. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Na novou výstavbu v prvním pololetí v Olomouckém kraji připadlo 561 bytů a na změny hotových staveb 184 bytů. Z toho v nových rodinných domech začala stavba 326 bytů, v nových bytových domech 235 bytů a v nebytových budovách 57 bytů.

Loni byla v kraji zahájena stavba 2255 bytů, ve srovnání s rokem 2021 to bylo o třetinu více. Meziroční tempo růstu bylo v roce 2022 mezi všemi kraji nejvyšší. Předloni pak bytová výstavba v Olomouckém kraji naopak výrazně klesla. Začala stavba 1690 bytů, meziročně to bylo o 11,8 procenta méně. Bytová výstavba v kraji už v roce 2020 po předchozím růstu meziročně klesla o 8,2 procenta, jelikož značnou část stavební sezony poznamenala pandemie koronaviru. V předcovidovém roce 2019 bytová výstavba v kraji rostla o 2,3 procenta.

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti budují byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů.

Přes 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS. Developerská skupina Redstone kvůli vysoké poptávce po bytech rozšířila zahájenou stavbu první etapy projektu Šantovka Living z původně plánovaných dvou bytových domů na čtyři. Počet nabízených bytů se tak zdvojnásobil na 68.

21.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...