1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čistý zisk společnosti Baumit minulý rok činil 116 mil. korun, tržby stouply

baumit logo22Praha - Čistý zisk výrobce stavebnin Baumit se loni meziročně zvýšil o 4,3 procenta na 116 milionů korun. Celkové tržby společnosti meziročně vzrostly o 15 procent na 1,9 miliardy korun.

Společnost to uvedla ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Baumitu klesl vývoz zboží do Polska, které v předminulém roce patřilo mezi jeho hlavní exportní trh. Důvodem byla vysoká míra konkurence a nižší polská kupní síla.

"Trend rostoucí inflace, který se projevoval od počátku stavební sezony v roce 2021, v roce 2022 dále výrazně zesílil. Dodavatelé řetězce vykazovaly v roce 2022 oproti roku 2021 větší stabilitu, ale v kombinaci se zahájením války na Ukrajině se jednalo o stabilitu velmi křehkou. Uvedené faktory vedly k nárůstu cen vlastních výrobků i obchodního zboží," uvedla společnost ve výroční zprávě.

V letošním roce společnost očekává výrazný pokles poptávky po svých výrobcích. Na vině je vysoká inflace, zvyšující se ceny surovin, polotovarů a energií a horší dostupnost úvěrů. V roce 2023 se tak společnost pokusí přizpůsobit své náklady očekávaným příjmům.

Rakouský koncern Baumit založil v Česku svou dceřinou společnost na konci roku 1992. V roce 1998 firma založila první výrobní závod v Brandýse nad Labem, kde se vyrábějí fasádní omítky. V roce 2003 Baumit převzal firmu Bayosan a její výrobní závod v Praze-Čakovicích pro výrobu suchých maltových, omítkových a betonových směsí. V minulém roce pracovalo ve společnosti 249 lidí, meziročně o osm více.

22.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...