1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební firmy letos očekávají pokles českého stavebnictví o dvě procenta

steel constructionPraha - Stavební firmy letos očekávají pokles českého stavebnictví o dvě procenta. V roce 2024 pak předpokládají stagnaci stavebního trhu s mírným poklesem o 0,8 procenta. Sdělili to zástupci společností a ministři na dnešním setkání na Pražském hradě.

Příčinou očekávaného poklesu je podle nich zejména současné ochlazení výstavby rezidenčního bydlení, méně vydaných stavebních povolení, pokles oznámení o veřejných zakázkách a přetíženost stavebních firem. V blízkých měsících nejde očekávat zásadní oživení trhu, uvedli.

"Stále platí, že se kvůli vysokým stavebním nákladům a drahému úvěrovému financování se řada projektů odkládá. K výraznějšímu růstu stavební aktivity je potřeba pokles cen stavebních dodávek alespoň o deset procent ve srovnání s úrovní roku 2022," řekl předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský. Zároveň dodal, že digitalizace stavebnictví není spásná a že je třeba hlavně zjednodušit proces povolování staveb.

Ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) uvedl, že si není schopný představit, jak by se zákon měl ještě více zjednodušit. Věří, že nový stavební zákon, který na konci května podepsal prezident Petr Pavel, pomůže další výstavbě.

"Konečně máme na stole pevnou právní normu, která přinese jistotu stabilního právního prostředí projektantům, stavebníkům i ostatním účastníkům ve výstavbě, a přispěje tak i ke stabilizaci stavebnictví obecně. Potenciál bytové výstavby by měl zvýšit koncept dostupného bydlení, na kterém na ministerstvu pro místní rozvoj usilovně pracujeme. Pevně věřím, že nastartuje segment nájemního obecního bydlení, který v České republice zaostává za evropským průměrem," řekl Bartoš.

Propad v bytové a kancelářské výstavbě očekává také generální ředitel Metrostavu Jaroslav Heran. Naopak dařit by se podle něj mělo stavbě dopravní infrastruktury. Důvodem je rekordní objem peněz Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 151 miliard korun rok 2023, uvedl.

"V oblasti veřejných zakázek, zejména na výstavbu dálnic a silnic, v poslední době sílí konkurenční prostředí, což přirozeně vítáme. Věřím, že se nám tento trend na poli veřejných zakázek podaří udržet, a to i s ohledem na nutnost konsolidace veřejných financí. Musíme si připustit, že nejen občané, ale i stát se bude muset uskromnit. V příštích letech chceme udržet vysoké investiční tempo, v praxi to však znamená, že musíme změnit způsob jeho financování," dodal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle dat Českého statistického úřadu stavební výroba v České republice v dubnu meziročně zrychlila poklesl na 6,4 procenta z revidovaných 2,6 procenta v březnu. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Meziměsíčně byla stavební produkce nižší o 3,4 procenta.

14.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...