1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební firmy se v období extrémních veder snaží zaměstnancům ulevit

construction workersPraha - Stavební firmy se v období extrémních veder snaží zaměstnancům z bezpečnostních a komfortních důvodů ulevit. Vysoké teploty se totiž mohou negativně podepisovat na provedené práci i na zdraví zaměstnanců. Nejvíce ohrožení jsou dělníci pracující na přímém slunci, zvýšený počet kolabujících ale firmy oslovené ČTK nezaznamenaly.

V ojedinělých případech může docházet také ke zhoršení kvality stavebních prací a je nutné je přesunout do časných ranních hodin nebo na noc, vyplývá z vyjádření společností.

"Děláme častější pracovní přestávky, zkracujeme směny, zajišťujeme neomezený pitný režim, chladicí šátky a prodyšné reflexní pracovní oděvy. Na rozsáhlých silničních stavbách se nám osvědčily mobilní odpočinkové přístřešky, naopak na pozemních stavbách v místech s větší koncentrací pracovníků instalujeme rozprašovače vodní mlhy," řekl ČTK vedoucí vnějších vztahů Skansky Ondřej Šuch.

Mezi nejvíce zasažené profese podle stavebních firem patří hlavně betonáři, železáři, pokladači a asfaltéři. Ti totiž nemají jakoukoliv možnost skrýt se ve stínu. V extrémních teplotách nad 36 stupňů je tak nutné zkracovat směny, aby nedocházelo například k úžehům a úpalům. "I když jsou práce v terénu ve vysokých teplotách, například na dálnici za provozu, pro lidský organismus naprosto extrémní, naštěstí jsme zatím nezaznamenali nárůst zdravotních kolapsů našich pracovníků," uvedla mluvčí Vinci Construction Iveta Štočková.

Tropické teploty mohou mít kromě zaměstnanců dopad také na technologické stavební postupy. Výroba asfaltu a betonu v teplotách okolo 30 stupňů Celsia podle Šucha není problémem, Štočková ale upozornila, že asfalt po nanesení vrstvy pomaleji chladne a vyžaduje tak větší válcování. Betonové směsi pak naopak podle mluvčí Strabagu Edity Novotné při vysokých teplotách rychleji osychají.

"Jedním ze způsobů, jak se při realizaci cementobetonových krytů vozovek s vysokými teplotami vypořádat, je přesunutí prací do nočních hodin, kdy jsou venkovní teploty nižší. U pokládky asfaltových směsí pak v případě potřeby zahajujeme práce naopak dříve v časných ranních hodinách," dodala Novotná.

Teploty dnes po celém Česku dosahují hodnot přes 30 stupňů Celsia. Horké počasí uplynulých několika dní ukončí dnes večer a v noci silné bouřky a studená fronta.

29.06.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...