1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ArcelorMittal Ostrava za 615 milionů korun odpráší chladicí pásy

arcelormittal logoOstrava - Huť ArcelorMittal Ostrava (AMO) připravuje odprášení všech pěti chladicích pásů v jižní a severní části aglomerace za 615 milionů korun. Na pásy nainstaluje tkaninové filtry, které ročně zachytí až 198 tun emisí prachu.

Zařízení by mělo začít fungovat do konce příštího roku. ČTK o tom informovala mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

"Aglomerace představuje nejprašnější provoz celé huti, proto se na ni soustředíme nejvíce. Díky tomu, že již dnes plníme budoucí evropské emisní limity, můžeme čerpat na další ekologizaci dotace EU," uvedl ředitel pro životní prostředí AMO Petr Baranek. Na nadstandardní ekologické investice přispěje firmě dotací ve výši 85 procent Evropská unie. Investice do ekologických projektů v AMO do roku 2015 přesáhnou 2,6 miliardy korun.

"Tendr na odprášení chladicích pásů na jižní aglomeraci vyhrálo konsorcium firem AC Technologies, Hutní projekt Frýdek-Místek a Stamont, severní pásy odpráší ZVVZ Milevsko," uvedla mluvčí. Huť už s firmami podepsala smlouvy.

Filtry na chladicích pásech budou zachycovat takzvané fugitivní emise, tedy emise, které nevycházejí z komínů, ale vznikají například při manipulaci, chlazení nebo dopravě prašného materiálu, v tomto případě při chlazení aglomerátu vyráběného na spékacích pásech. "Při vhánění chladného vzduchu do aglomerátu se uvolňuje a víří prach. Nová investice umožní všech pět chladicích pásů zakrytovat a prachem kontaminovaný vzduch zpod krytu odsávat 80 metrů dlouhým potrubím do dvou nových tkaninových filtrů. Jde o v současnosti nejlepší známé řešení odprášení, které dokáže zachytit i nejmenší částice," popsala mluvčí.

ArcelorMittal Ostrava patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. I s dceřinými společnostmi má přes 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí.

Podnik uvádí, že vyrábí železo a ocel v souladu s veškerou ekologickou legislativou a už dnes splňuje limity EU, které vstoupí v platnost až od roku 2016. Přesto patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

28.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...