1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GE prodloužil nabídku na energetickou divizi Alstomu

Alstom logo1Fairfield - Americký konglomerát General Electric na žádost francouzské vlády prodloužil platnost své nabídky na převzetí energetické divize francouzské strojírenské firmy Alstom o tři týdny do 23. června.

Společnost GE za divizi nabídla téměř 12,4 miliardy eur (asi 340 miliard Kč). Francouzská vláda se však k návrhu GE staví velmi opatrně a snaží se přimět německou firmu Siemens ke konkurenční nabídce. GE uvedla, že s prodloužením platnosti nabídky souhlasila, aby mohla transakci s francouzskou vládou projednat.

Francouzská vláda musela před deseti lety společnost Alstom zachraňovat. Nyní potřebuje Alstom další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou.

Francouzský ministr průmyslu Arnaud Montebourg ve čtvrtek upozornil, že vláda uvažuje o řešení zahrnujícím výhradně francouzské subjekty, které by mohlo získat podporu z veřejných prostředků. "Plán A je GE, plán B je Siemens a plán C je domácí řešení," prohlásil ministr.

Energetická divize Alstomu vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny. Jeho dopravní divize je známá například výrobou rychlovlaků TGV. Alstom, který po celém světě zaměstnává zhruba 93.000 lidí, je silně závislý na zakázkách od francouzské elektrárenské společnosti EDF a železniční skupiny SNCF.

05.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...