1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BILSTEIN CEE a.s.

bilstein cee 16Ocelové produkty, které nemají konkurenci

BILSTEIN CEE a.s. je tradiční český výrobce pásové oceli válcované za studena, jejíž výroba v Králově Dvoře byla zahájena v roce 1938. Skutečná historie podniku se však začala psát už roku 1905, kdy došlo k zahájení výroby tenkých plechů v pásech válcovaných za tepla pro Českou důlní společnost. V současnosti firma produkuje zhruba 50-tisíc tun pásů ročně s cílem zvýšit výrobu na 80-tisíc tun. V České republice zaměstnává cca 170 lidí.

BILSTEIN CEE a.s. disponuje širokou paletou produktů ve všech jakostních třídách klasické produkce za studena válcovaných pásů, včetně jakostních hlubokotažných ocelí, mikrolegovaných a uhlíkových ocelí. Společnost se zabývá také výrobou kalených pásů. Specialitou je produkce tenkých pásů z uhlíkových ocelí. Obchodní politika BILSTEIN CEE je dlouhodobě strategicky zaměřena na region střední Evropy. Jako nejdůležitější trhy se dlouhodobě profilují země Visegrádské čtyřky, Rakousko a Německo.

Výrobní program na míru

Zákazníci kromě kvality a rychlé dostupnosti produktů často vyžadují výrobky velmi specifických vlastností. Tyto požadavky splňuje společnost BILSTEIN CEE a.s. rozsáhlou individuální nabídkou produktů z pásových ocelí válcovaných za studena. Výrobky rozličného sortimentu a jakostních tříd jsou vyráběny formou ohýbání, lisování, tažení, protahování a hlubokého tažení. Za studena válcované pásy jsou vyráběny z hlubokotažné, nelegované oceli, z uhlíkové oceli vhodné k zušlechťování a z oceli mikrolegované. Jejich hlavními specifiky jsou dobrá tvářitelnost za studena, stabilní mechanické vlastnosti a vysoká kvalita povrchu, mimo jiné též jejich vhodnost k úpravě povrchu pokovováním a dobrá svařitelnost. Všechny produkty z pásových ocelí válcovaných za studena jsou společností BILSTEIN CEE a.s. vyráběny s nejvyšší přesností a kvalitou, v souladu s národními a mezinárodními normami.

Výrobní program BILSTEIN CEE však zahrnuje také početný sortiment pásových ocelí válcovaných za tepla a výrobu vázacích pásek. Kromě špičkových produktů je nedílnou součástí portfolia také prozákaznicky orientovaný servis. Výrobky BILSTEIN CEE totiž nejsou žádné komodity, ale technicky velmi vyspělé produkty přesně designované pro daný účel použití. Počínaje dimenzováním vyráběného pásového produktu válcovaného za studena pro specifickou aplikaci, přes popis materiálu, např. pro simulaci tváření a crashovou simulaci, až po validaci vlastností, nabízí společnost BILSTEIN CEE úplný servisní komplet.

Diverzifikace poptávky

Největší poptávku tvoří v letošním roce nábytkářský průmysl a výroba mincí. V nábytkářském průmysl jde o poptávku stabilní, bez velkých výkyvů. Částečně je to dáno tím, že uplatnění našich výrobků je tak široké, že aspoň nějaký produkt z našeho plechu se nachází snad v každé domácnosti,“ říká Peter Uhrík, jednatel společnosti. V nábytkářském průmyslu je využití produktů společnosti BILSTEIN CEE a.s. velmi široké. K nejčastějším aplikacím patří například panty, nebo vodicí lišty u kuchyňských linek. Podobně je tomu v automobilovém průmyslu, kam společnost dodává různé bezpečnostní díly, úchytky či pružiny. „Také oblast automotive tvoří důležité odbytiště našich výrobků. Na rozdíl od konkurence však nejsme na tomto segmentu životně závislí. Proto je dobré, že portfolio našich odběratelů je poměrně různorodé. Diverzifikace poptávky je pro nás strategickou prioritou,“ dodává Peter Uhrík.

Dalším důležitým segmentem jsou mince. Je to možná trochu překvapivé v době, kdy je penetrace platebních karet či různých platebních aplikací ve většinové společnosti tak vysoká. „V minulém roce jsme sledovali pokles poptávky v kategorii mincí a považovali jsme tento jev za přirozený. Nyní došlo k opětovnému oživení, což je pro nás velmi dobrá zpráva. Mnohé evropské státy nakupují mince, zde nás tedy pravděpodobně čeká stabilní poptávka alespoň do konce letošního roku,“ vysvětluje Peter Uhrík.

Aktuální a budoucí investice

Minulý rok byl pro BILSTEIN CEE a.s. obdobím vysokých investic. Velké investice je však stále ještě čekají, například zprovoznění nového válcovacího zařízení, které je naplánováno do roku 2025. „Jen pro upřesnění doplním, že půjde o investici přesahující 10 milionů eur. Na chystanou investici se díváme v dlouhodobé perspektivě. Proto klademe velký důraz na výběr té nejlepší technologie. Vždyť ta nás bude živit dalších 30 až 40 let,“ vysvětluje Peter Uhrík. V BILSTEIN CEE a.s. aktuálně řeší, na který další segment se budou ve své akviziční činnosti orientovat. Ve vývoji a finálním testování jsou nové výrobky určené například pro oblast stavebnictví, konkrétně pro výrobce betonu a produktů z něj. Další připravovaná novinka bude určena pro malé elektromotory. Půjde o produkty, které na současném trhu zcela chybí. V této oblasti firma analyzuje intenzitu poptávky a zároveň ukončuje fázi testování připravovaných výrobků. Jejich následná výroba a uvedení na trh bude další významnou investicí, která posune společnost do nových segmentů a pomůže jí ještě lépe diverzifikovat strategické působení na českém trhu. „Cílem je udržet silnou pozici trhu, ve zdraví přečkat nadcházející krizi a v plné síle být připraveni na očekávanou konjunkturu,“ vysvětluje Peter Uhrík.

Budování vztahů se zákazníky

Budování a udržování vztahů se zákazníky je pro management společnosti BILSTEIN CEE a.s. prioritou. „Naším záměrem je zapojit zákazníky do celkového procesu, od definice poptávky, přes výzkum a vývoj, po výrobu a implementaci. Naše produkty jsou totiž velmi specifické. Obvykle platí, že my považujeme za výzvu vyrobit cokoli, co konkurence udělat neumí. Ale k tomu je skutečně nutná úzká součinnost se zákazníky. Pro nás je tedy zcela přirozené udržovat silné vztahy a pravidelnou komunikaci mezi našimi obchodníky a specialisty nákupu našich klientů, mezi technology na obou stranách. Výsledkem je pak spokojenost zákazníka, ale také jeho lepší schopnost řešit s námi nové výzvy, a tím je každý nový, specifický produkt,“ říká Peter Uhrík.

Důraz na osobní vazby a dlouholeté efektivní partnerství doplňuje velmi efektivní elektronická komunikace. Všechny ostatní procesy – od objednávání, přes sledování zakázek po doručování potřebné dokumentace – firma úspěšně přesouvá do digitálního světa. „Využíváme k tomu systémy EDA, které nám pomáhají odbourávat papírovou formu komunikace, ale hlavně snižují chybovost, šetří čas i kvalifikované lidské zdroje, a navíc zrychlují komunikaci, a tedy šetří peníze,“ vysvětluje Peter Uhrík.

Ekologie a udržitelnost

Společnost BILSTEIN CEE a.s. dlouhodobě usiluje o to, aby všechny její aktivity byly do roku 2035 pokud možno uhlíkově neutrální. To zahrnuje celou řadu opatření, od investic do moderních, energeticky účinných výrobních technologií až po přechod na elektrické nákladní automobily. „Ekologická odpovědnost a udržitelné fungování na trhu je pro nás velkým tématem,“ říká Peter Uhrík. „Připravujeme mimo jiné také výstavbu fotovoltaické elektrárny. Cílem je zlevnit výrobu a snížit emise CO2. Navíc jednáme s našimi dodavateli a motivujeme je ke stejně odpovědnému chování. Většinu emisí totiž přijímáme už ve formě vstupů. Proto je naším cílem pomáhat snižovat emisní zátěž tam, kde vzniká – ve výrobě vstupních surovin.“

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...