1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

CCI Czech Republic s.r.o.

cci cr 16Ventily vyrábí v bezpečném pracovním prostředí

Na výrobní ploše 15 900 m², kterou zabírá závod společnosti CCI Czech Republic s.r.o., vznikají zakázkové tlakové ventily určené do vysoce zátěžových provozů. Ventily se pak stávají součástí aplikací používaných v ropném průmyslu, v petrochemii nebo v energetice. Český podnik je součástí globální inženýrské skupiny IMC plc., která se specializuje na přesné řízení a pohyb kapalin v kritických aplikacích. Nejtěžší ventily, které se v podniku vyrábí, váží přes 12 tun, což je přibližně váha jednoho kamionu.

S ohledem na náročnost provozu je prioritou číslo jedna bezpečnost pracovníků, na niž firma nedá dopustit. „Zaměstnanci u nás pracují s kritickými aplikacemi a jakékoli selhání může mít fatální následky. Proto je pro nás bezpečnost jednoznačně prioritou číslo jedna,“ říká v rozhovoru Petr Krátký, finanční ředitel společnosti.

Začněme ohlédnutím za minulými rokmi. Jaké pro vás byly?

Rok 2018 byl jedním z nejlepších, ne-li nejlepším v historii společnosti. Povedlo se nám splnit velmi agresivní rozpočet, ale to si myslím nebylo to nejdůležitější. Zcela zásadní pro nás byl úspěšně dokončený přesun výroby a transfer know-how ze sesterských závodů ve Švédsku a Švýcarsku. Oba tyto transfery proběhly podle plánu, zvýšily důležitost brněnského závodu na korporátní mapě a jsou příslibem do dalších let v rámci nových projektů a příležitostí.

Když jste se dotkl hospodářských výsledků, zmíníte i konkrétní čísla? Například roční obrat?

Tržby za rok 2018 překonaly hranici 1,5 miliardy, provozní zisk se pohyboval lehce na úrovní 100 milionů korun. Nicméně tato čísla je třeba vnímat v kontextu produktového, respektive prodejního mixu, kdy 70 % tržeb je realizováno v rámci skupiny a režimu smluvního výrobce – tedy s omezeným rizikem, ale zároveň s nižší úrovní marží. Osobně mě těší situace ohledně našich zásob – obrátkovost se zvýšila o 25 % díky řadě opatření, která jsme realizovali v průběhu celého roku. Není to jen o zisku, jde o celkovou kondici společnosti. A jsem přesvědčen, že jsme na správné cestě.

Vyrábíte zakázkové ventily do vysoce zátěžových provozů. Na jakých zajímavých projektech jste pracovali?

Nerad bych upřednostňoval některé projekty před ostatními. Svým způsobem je každý projekt unikátní a má svá specifika. Nicméně s ohledem na transfer technologie Sulzer ze švýcarské pobočky a rozšíření kompetencí brněnského závodu pracujeme na množství zakázek pro uhelné super-kritické elektrárny v Číně, Indii, Koreji a Japonsku. V rámci segmentu Oil&Gas jsme realizovali projekt Tengiz s instalací v Kazachstánu, což byl de facto nejnákladnější projekt v daném segmentu za celou historii firmy. Dále pak pokrýváme evropský trh z pohledu takzvaných „upgrade projektů“. Za poslední roky jsme si taktéž vydobyli místo jako klíčový zákazník pro firmu Siemens, kde dodáváme technologii pro paro-plynové elektrárny po celém světě. Současně pracujeme na vývoji dvou nových produktů – ventilu pro napájení boilerů a vysokotlakého vstřikovacího ventilu pro naše chladiče nebo redukční stanice.

Instalace máte po celém světě. Jaké regiony jsou pro vás klíčové? Kolik zakázek realizujete v České republice a kolik v zahraničí?

Klíčové je pro nás jednoznačně zahraničí, primárně Evropa a Asie. Jak jsem již zmiňoval, většina prodejů je realizována v rámci skupiny, ale to se bavíme čistě o fakturaci na IC zákazníka. Pokud jde o samotnou destinaci realizace zakázky, bavíme se de facto o celém světě.

Proč si vás zákazníci vybírají? Jak obstojíte vedle své konkurence?

Vyrábíme špičková řešení určená do vysoce zátěžových provozů, často do takových, kde jsou CCI aplikace jediným možným řešením. To úzce souvisí s vysokou úrovní odbornosti v rámci výroby a engineeringu podpořeno více než stoletou zkušeností v oblasti těchto zařízení. Vždy záleží na konkrétní aplikaci – například v případě ventilů dodávaných pro těžbu ropy je největší důraz kladen na odolnost vůči extrémně vysokým tlakům a erozi materiálu kvůli pronikajícím nečistotám a úlomkům hornin, které se do ropy při těžbě dostávají. Při těžbě a zpracování zemního plynu LNG je naopak důraz kladen na rezistenci vůči velmi nízkým teplotám, které se můžou pohybovat až na úrovni -200°C.

Bezpochyby jsou pro vás důležité inovace. Zmíníte příklady vylepšení z poslední doby?

Neustále narůstající požadavky na efektivitu a snižování dopadu na životní prostředí při výrobě energií, těžbě ropy a plynu se promítají do technologií a materiálu použitých při výrobě ventilů dodávaných naší společností. Materiály a povrchové úpravy musí zajistit funkčnost a bezpečnost při plném zatížení a také minimalizovat náklady spojené s údržbou a neplánovanými výpadky provozu v nejnáročnějších podmínkách. Tam, kde se donedávna používala uhlíková ocel, je nyní nutné použít niklové a kobaltové slitiny. Nemění se pouze samotný materiál, ale také technologie při výrobě jednotlivých dílů. Globální trendy v použití například 3D tisku se již začínají stávat konkurenceschopnou alternativou při výrobě ocelových slitin. Hlavní překážkou pro rychlejší zavedení nových technologií zůstávají mezinárodní výrobní normy, které zůstávají věrné konvenčním technologiím.

Kolik lidí u vás nyní pracuje? Trápí vás nedostatek pracovníků ve výrobě?

Aktuálně v naší společnosti pracuje celkem 300 zaměstnanců a tento stav vnímám z pohledu přísunu zakázek jako optimální. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je nicméně problém, se kterým se potýkáme i u nás. Doba, kdy stačilo zaměstnanci v rámci benefitů sjednat penzijní připojištění, je už dávno pryč. Zároveň si lidé uvědomují, že jim situace na trhu práce hraje do karet, a zaměstnavatel tak musí nabídnout daleko lepší podmínky, aby kvalitního zaměstnance nejen přivedl, ale i udržel. Snažíme se na tuto situaci reagovat pružně a částečně napravovat resty z minulosti, kdy jsme v tomto ohledu nebyli příliš svědomití.

Jedním z vašich klíčových cílů je udržování vysokého stupně bezpečnosti a zdraví na pracovišti. Jak se vám toto daří?

Bezpečnost je nejen u nás, ale v rámci celé korporace jednoznačně na prvním místě. Pravidelně procházíme jak interními audity, tak audity ze strany státních institucí, jejichž cílem je nejen udržovat, ale neustále zlepšovat pracovní podmínky z pohledu bezpečnosti. Vysokou úroveň mimo jiné potvrzuje osvědčení Bezpečný podnik, který naše společnost získala poněkolikáté v řadě. Naši zaměstnanci pracují s kritickými aplikacemi, i drobné selhání může mít fatální následky. Z tohoto důvodu je bezpečnosti a pracovním podmínkám věnována mimořádná pozornost.

Před jakými hlavními výzvami nyní vaše společnost stojí? Jaké jsou vaše vize a plány?

Uplynulé období bylo z mého pohledu mimořádné, pokud jde o naplnění kapacit a dosažené výsledky. S ohledem na situaci na trhu fosilních paliv a nejasného vývoje v segmentu Oil&Gas plánujeme mírný propad v tržbách, který je zapříčiněn primárně situací v sesterském závodě ve Švédsku, který byl naším nejdůležitějším IC zákazníkem. Hlavním cílem pro je tak transfer výroby pro segment Power ze sesterské pobočky v Německu s cílem zlepšit profitabilitu zakázek, termíny dodání a kompletní exekuci těchto projektů.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...